Srijeda, 27 Maja, 2020
Velika Kladuša 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
26. Marta. 2012., Region
Zbog teške situacije Hrvati prodaju i zlatne zube

Ove će se godine iz Hrvatske izvesti od tri do pet tona zlata. Riječ je mahom o nakitu i imovini siromašnih građana koji prodajom zlata pokušavaju preživjeti i prehraniti obitelj. Na njima se bogate otkupljivači.

 Medalje, nakit, zlatni zubi… sve to hrvatski građani danas prodaju kako bi izašli iz financijskih problema. Pune tako džepove otkupljivačima koji za zlato daju i do 30 posto manje nego njihove kolege van naše zemlje.

Otkup zlata danas je u Hrvatskoj jedan najvećih biznisa. Dnevno se otvori najmanje desetak novih ureda za otkup te plemenite kovine i to ne samo u velikim gradovima nego i malim sredinama diljem Lijepe naše. Primjerice, na području Splita prije šest mjeseci takvih ureda bilo je svega desetak, a danas ih je stotinjak.

U 2011. čak 80 novih tvrtki dobilo dozvolu za izvoz

Da se broj ureda viÅ¡estruko povećao lani, ali i da se taj trend nastavlja u ovoj godini potvrdili su i u Ministarstvu gospodarstva te u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Lani je za izvoz zlata dozvolu dobilo čak 80 tvrtki (koje imaju i podružnice), a za uvoz samo deset njih. Otkupljuje se lomljeno zlato, ali i medalje i nakit, potom zlatnici, zlatni zubi i zubno zlato, te zlatni satovi. 

Prema podacima HGK, u 2011. izvezeno je nešto više od tone zlata, što bi iznosilo 54 milijuna dolara! Cijene zlata i dalje rastu, a procjene su da će se 2012. iz Hrvatske izvesti od tri do pet tona zlata. Riječ je mahom o nakitu i imovini siromašnih građana koji prodajom zlata popunjavaju kućni budžet, piše Slobodna Dalmacija. Većina zlata odlazi u Austriju, Njemačku, Italiju i Sloveniju, a naša je zemlja, tvrde stručnjaci, jedna od najvećih izvoznica zlata u Europi.

Odljev kapitala iz Hrvatske
“Izvoz zlata zapravo znači da upravo traje odljev kapitala iz Hrvatske, i to kapitala što su ga stvarale mnoge generacije hrvatskih građana. Budite uvjereni da zlato koje se danas otkupljuje i izvozi nije u hrvatske domove stiglo jučer, nego prije 50, 100 ili čak 200 godina, kao svojevrsna ekonomska i kulturna baština”, kaže Sven Sambunjak, savjetnik za ulaganje u zlato, koji dodaje da se u Hrvatskoj zlato otkupljuje po i do 30 posto nižoj cijeni nego u svijetu, ali i da cijena zlata iz godine u godinu raste.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor