Srijeda, 22 Januara, 2020
Velika Kladuša
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
16. Decembra. 2019., Velika Kladuša Izvor vijesti: tportal.hr
Ukinuta oslobađajuća presuda Fikretu Abdiću Babi

Vrhovni sud nakon četiri godine ukinuo je oslobađajuću presudu Fikretu Abdiću zvanom Babo i njegovom sinu.

Riječ je o ukidanju prvostupanjske presude donesene krajem 2015. na Županijskom sudu u Rijeci u kojoj je Abdić oslobođen optužbi za nekretninsku malverzaciju.

Prvostupanjsku je presudu srušio Vrhovni sud prihvativši žalbu tužiteljstva te suđenje Abdiću kreće ispočetka.

Vrhovni sud i na temelju iskaza optuženika ocjenjuje da su za sada izvedeni pogrešni zaključci da Ugovor o zajmu i sporazum o prijenosu prava vlasništva nisu fiktivni.

Zato je za sada činjenično stanje ostalo pogrešno utvrđeno. U ponovljenom postupku prvostupanjski sud će razjasniti sve sporne okolnosti, pažljivo raščlaniti obranu optuženika i donijeti novu presudu.

Podsjetimo, suđenje Fikretu Abdiću i njegovu sinu Ervinu Abdiću, koje je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci optužilo za zloporabu položaja i ovlasti, pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti i omogućavanje drugom stjecanja protupravne imovinske koristi, počelo je na Županijskom sudu u Rijeci u listopadu 2011. Obojica su pred sucem Sašom Cvijetićem rekli da se ne smatraju krivima.

Prema optužnici Fikreta Abdića teretilo se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim da je, budući novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke, vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također ga se teretilo da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtaka, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Suđenje je počelo dok je Fikret Abdić služio zatvorsku kaznu u pulskom zatvoru zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne. Prijevremeno je pušten u ožujku 2012. nakon što je odslužio dvije trećine kazne tj. deset godina i devet mjeseci zatvora.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša