Subota, 8 Avgusta, 2020
Velika Kladuša 17° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
29. Januara. 2020., Velika Kladuša Izvor vijesti: reprezent.ba
U februaru nova prodaja imovine Agrokomerca, Udruženje i vlasti ćute
Piše: Esad ŠABANAGIĆ

VELIKA KLADUŠA – Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara i radnika „Agrokomerca“ iz Velike Kladuše unazad dva mjeseca provodi edukaciju pravnih nasljednika dioničara i radnika i to, kako stoji u objavi RVK, visokoobrazovanih kadrova. Edukaciju pohađaju 32 pravna nasljednika i dioničara, bivših radnika ovog nekadašnjeg kladuškog privrednog giganta. Radi se uglavnom o mladim kadrovima, sa visokom stručnom spremom i većina ih je zaposlena u JKUP „Komunalije“, „Alatuši“ i Općoj Kladuškoj zadruzi. Edukacija je organizirana pod motom „učimo od najboljih”, odnosno edukatori su stručnjaci iz oblasti koje su predmet edukacije i univerzitetski su profesori iz Republike Hrvatske.

O čemu se ovdje radi, javnosti je uglavnom poznato, a najkraće rečeno, reda radi, u pitanju je pravdanje ogromnih sredstava koja se nemoralno i nezakonito izdvajaju navodnom Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara i radnika „Agrokomerc“.

E ako je već tako, evo odlične prilike da neko od educiranih mladih i obrazovanih, a najbolje bi bilo da to budu svi, priupitaju svoje edukatore i mentore iz vlasti, zašto ko zaliveni ćute lideri Udruženja i lokalne vlasti nad činjenicom da je zakazana još jedna u nizu prodaja imovine ovoga, kako često ističu, nekadašnjeg privrednog giganta. Iako organizatori edukacije kažu kako su mladi najvažnija lokalna karika, demantirati će ih, pretpostavlja se, činjenica da niko od njih 32 pravnih nasljednika i dioničara, bivših radnika ovog nekadašnjeg kladuškog privrednog giganta se neće usuditi postaviti pomenuto pitanje a to u konačnici znači, nažalost, da niko od tih educiranih ne smije misliti svojom glavom, a trebali bi barem radi svojih roditelja-dioničara.

Ova najnovija prodaja posebno je zanimljiva zbog koje i valja na ovakav način podsjetiti mlade koji pohađaju pomenutu edukaciju da malo razmisle svojom glavom. No, treba prije toga najprije pročitati slijedeću obavijest.

Općinski sud u Velikoj Kladuši, sutkinja Dragana Đerić-Cerović, u izvršnom postupku tražioca izvršenja Silić Sulejman iz Velike Kladuše, Cazinska br. 1. i Grahović Hašim iz Velike Kladuše, Trn br. 36, oba zastupana po punomoćniku Kadić Ibrahimu, advokatu iz Velike Kladuše, „AS“ d.o.o. Jelah, zastupan po punomoćniku Dini Halapiću, advokatu iz Bihaća, protiv izvršenika „Agrokomerc“ d.d. Velika Kladuša, radi izvršenja na nekretninama donio je dana 22.01. 2020. godine slijedeći:

ZAKLJUČAK o prodaji nepokretnosti.

  1. Određuje se prodaja usmenim javnim nadmetanjem nepokretnosti označenih kao:

– k.č. 662/1 „PREHRAMBENA INDUSTRIJA“, poslovna zgrada u  privredi (1)  površine 21338 m2 i Zemljište uz privrednu zgradu površine 50693 m2, upisane u PL br. 379 (zk.ul. 625) k.o. Nepeke na iznos od 2.990.791,00 KM procjenjena po vještaku građevinske struke Esmi Krupić iz Bihaća nalazom i mišljenjem od 26.12.2019. godine.

– k.č. 1/1 „Orlovac“ Ostalo neplodno zemljište, površine 27187 m2, upisano u PL 192 (zk.ul. 372) k.o. Grahovo vlasništvo i posjed izvršenika sa 1/1 dijela na iznos od 397.256,25 KM procjenjena po vještaku građevinske struke Samiru Hajdareviću iz Bihaća nalazom i mišljenjem od decembra 2019. godine.

– k.č. 669/2 „VALIONICA“, Ostalo neplodno zemljište, površine 804 m2“, k.č. 674/2 „VALIONICA“, Ostalo neplodno zemljište, površine 2931 m2“, k.č. 675/2 „VALIONICA“, Ostalo neplodno zemljište, površine 481 m2“, k.č. 682/1 „LUKE“ Livada 1. klase površine 6494 m2 i k.č. 683 „VALIONICA“, Ostalo neplodno zemljište, površine 21627 m2, sve upisane u PL br. 260 (zk.ul. 1750, 1795 i 2173)  k.o. Velika Kladuša vlasništvo i posjed izvršenika sa 1/1 dijela na iznos 1.609.477,50 KM procijenjena po vještaku građevinske struke Samiru Hajdareviću iz Bihaća nalazom i mišljenjem iz decembra 2019. godine.

– k.č. 1693/EZ1U1J1 „suvlasnički dio od 165/739 na nekretnini  označenoj   kao  k.č. 1693 povezano s vlasništvom na posebnom dijelu zgrade-poslovni prostor   ukupne površine 165 m2; Etažna jedinica 165,00“ (zk.ul. 6877 k.o. Velika  Kladuša) i k.č. 1693/EZ1U2J1 „suvlasnički dio od 165/741 na nekrenini označenoj kao k.č. 1693 povezano s  vlasništvom na  posebnom dijelu zgrade – Poslovni prostor ukupne površine od 165 m2; Etažna jedinica 165,00, obje upisana u zk.ul. 6878 k.o. Velika Kladuša. Nekretnina upisana u PL br. 2589 k.o. Velika Kladuša vlasništvo i posjed izvršenika sa 1/1 dijela, na iznos od 321.750,00 KM procijenjena po vještaku građevinske struke Samiru Hajdareviću iz Bihaća, nalazom i mišljenjem iz decembra 2019. godine.

  1. Nepokretnosti iz tačke 1. su vlasništvo izvršenika s dijelom od 1/1. Nepokretnost se nalazi u posjedu izvršenika.
  2. Na prvom ročištu za prodaju usmenim javnim nadmetanjem nepokretnost se ne može prodati ispod ½ utvrđene vrijednosti.
  3. Na ročištu za javno nadmetanje kao kupci mogu učestvovati lica koja su do početka nadmetanja položila osiguranje koje iznosi 10.000,00 KM…Ročište za javno nadmetanje održat će se i kad prisustvuje samo jedan ponuđač.

5.6.7…(Manje bitna obrazloženja-pojašnjenja)

  1. Ročište za prodaju nepokretnosti održat će se dana 24.02.2020. godine (PONEDJELJAK) u 10:00 sati, u zgradi ovog Suda u sudnici br.1. na koje se pozivaju tražilac izvršenja, izvršenik i zainteresirana lica kao kupci.

Pouka o pravnom lijeku: Protiv ovog zaključka nije dopušten pravni lijek. U potpisu sutkinja Dragana Đerić-Cerović.

Dioničarima ispred nosa imovinu krčmi načelnikov najodaniji saradnik

Dakle, pred nama je još jedna u nizu prodaja po zakonima i propisima ove države, ali nemoralna u svakom pogledu. Procijenjena vrijednost navedenih nekretnina je 5.319.274,75 KM. Da li je ova cijena realna neka vjeruje ko hoće, a da se može prodati za pola manju cijenu, to je nepobitna činjenica. Ko su tražioci izvršenja, i to je Kladuščanima već poznato. Prvi od navedenih je „alfa i omega“ u aktuelnoj vlasti i „arhitekta“ svih nezakonitosti u Općinskom organu uprave kojem je na čelu, tek da se podsjetimo,općinski načelnik Fikret Abdić. Da, to je onaj Fikret Abdić koji je „ginuo“ za „Agrokomerc“ a sada ga krčmi njegov najbliži i najodaniji saradnik. Da li neko doista misli da se ovo može dešavati bez njegova znanja? I slsijedeća činjenica svakako nije nevažna, prvi od navedenih tražioca je najveći pojedinačni finansijer Laburističke stranke u 2017. godini, imenom i prezimenom, sa javnom uplatom od 5.000,00 KM donacije. Neka se i to zna, a dioničari bi doista trebali znati zašto općinski načelnik ćuti. Možda se radi o nekoj strategiji, poslovnom potezu… Bez jasnog odgovora sve ovo dobrana smrdi i trebaju dioničari i javnost znati zašto ćuti i on i Udruženje? Uskoro ćemo da saznamo zašto ćuti i onih 32 intelektualca, pravnih nasljednika svojih roditelja koji su stvarali i gradili „Agrokomerc“ a ko ga sada krčmi neka pogledaju i sami se uvjere. Također se zna da je ovo već usavršen način dolaska do poslovnih prostora koji su također bili vlasništvo „Agrokomerca“ a pomenuti također nisu reagirali, mada je opće pozato da ko ćuti taj sigurno učestvuje. Ništa se ovdje ne događa slučajno već planski i organizirano, a Kladuščani (posebno bivši radnici-dioničari „Agrokomerca“) neka i dalje ćute i budu blećci. Nažalost u ovu grupaciju i formulaciju će se uskoro moći smjestiti i mladi intelektualci sa pomenute edukacije, naravno, ako se ne dese (ne)moguće stvari.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor