Subota, 8 Avgusta, 2020
Velika Kladuša 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
3. Marta. 2012., Region
Tito lagao: Kralj Petar II nije abdicirao

Grupa istoričara danas je predstavila dva dokumenta koji po njima dokazuju da kralj Petar II nikada nije abdicirao i da su informacije o tome predstavljale propagandu komunističkog režima Josipa Broza Tita, pišu agencije, a prenose banjalučke Nezavisne novine.

 Dokumenti potiču iz zaoštavštine advokata Ranka Brašića i odnose se na 1945. i 1946. godinu, rečeno je na konferenciji za novinare koju je organizovala Kancelarija princa Aleksandra Karađorđevića.

Istoričar Čedomir Antić je ocijenio da ta dokumenta neće uticati na položaj porodice Karađorđević u Srbiji, ali da bi trebalo da doprinesu daljem otvaranju države i borbi za istinu.

Antić je istakao da pitanje monarhije nije samo politički čin, već pitanje identiteta i dodao da su slična pitanja otvorena u Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji.

Profesor Filozofskog fakulteta Ljubodrag Dimić je naveo da dokumenti pokazuju da je kralj Petar II u martu 1945. godine prenio ovlašćanja na namjesništvo, te ocijenio da “namjesništvo ne znači abdikaciju”.

Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović podsjetio je da su tadšnji izbori održani u atmosferi represije i straha, da je po podacima likvidirano 30.000 ljudi i da “kralja niko nije smio da brani u takvim okolnostima”.

Istoričari su, sagledavši kroz istorijski i kontekst odnosa velikih sila u borbi za prevlast na Balkanu tog vremena – Velike Britanije i Sovjetskog saveza, prikazali dešavanja u Srbiji na završetku Drugog svjetskog rata.

Predstavljeno je pismo iz Jugoslovenske kraljevske ambasade u Londonu koje je Vladimir Ribar uputio kralju Petru II sa datumom 27. april 1945. godine.

Drugi dokument je izvještaj kraljevskog namjesništva kralju Petru II sa datumom 9. jun 1945. i pismo kralja Džordža 21. februara 1946. godine upućeno “Dragom bratu i rođaku, Vašem veličanstvu Kralju Petru II”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor