Ponedjeljak, 1 Februara, 2021
Velika Kladuša 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
31. Avgusta. 2020., Velika Kladuša Izvor vijesti: Trend radio
Sjednica velikokladuškog Vijeća: Nakon šest mjeseci pojavili se i vijećnici Laburističke stranke
Piše: Mersad Sarajlija

U ponedjeljak 31. augusta održana je  37. redovna sjednica velikokladuškog OV, a nakon punih šest mjeseci sjednici su prisustvovali i vijećnici Laburističke stranke. Prije same sjednice održan je kolegij Vijeća na kojem je zatraženo da se snimatelj Laburističke stranke Šerif Čelebić udalji iz vijećnice. Na osnovu ovoga, predsjedavajući Vijeća Fikret Bašić zatražio je od Čelebića da napusti vijećnicu. Tu je došlo do negodovanja od strane snimatelja kao i vijećnika Laburističke stranke, međutim nakon incidentne situacije, Čelebić je napustio salu a Vijeće je počelo sa radom.

Ono što je obilježilo samo sjednicu, jeste veliki broj vijećničkih pitanja koja su se odnosila najvećim dijelom na spornu naredbu Općinskog načelnika o zabrani rada državnih službenika i namještenika, na poslovima tehničke pomoći za održavanja sjednica Kolegija i OV. Nakon pitanja vijećnika Fuada Sulejmanagića, zbog čega se sporna naredba primjenjuje parcijalno, odgovorila  jedna od troje ovlaštenika Općinskog načelnika Arijana Omeragić. Ona je rekla  da se može smatrati da je Naredba stavljena van snage, a to potvrđuje i činjenica da su na sjednici prisutni, kako općinski službenici tako i sekretar Vijeća i zapisničarka. Većina pitanja vijećnika Laburističke stranke odnosilo se na proceduru oko usvajanja Budžeta na sjednici od 31. marta, a kako su oni istakli, tada nije ispoštovana procedura kao ni procedura oko izbora privremenih Skupština  javih preduzeća. Vijećnici Laburista postavili su i pitanje kako se u tom periodu održala sjednica Vijeća, ako je postojala naredba o zabrani javnih okupljanja.

Vijećnik Dinko Ljubijankić je postavio pitanje, kako je moguće da ponovo rade dva restorana u ulici Muhameda Talakića u kojima se okupljaju migranti, ako postoj Naredba Vlade USK da im se zabranjuje boravak u gradskom području. Ovo je pogotovo paradoksalno, ako se zna da se u neposrednoj blizini nalaze škola i vrtić, a stanari ove ulice su zbog toga uputili i potpisanu peticiju da se pod hitno riješi ovaj problem koji je ovdje prisutan skoro tri godine.

Nakon vijećničkih pitanja i odgovora, vijećnici su nakon duge rasprave usvojili Pravilnik o sufinansiranju proljetne sjetve za ovu godinu. Pravilnik je usvojen uz zaključak da se po završetku implementacije projekta Komisiji za budžet dostavi izvjštaj o utrošku sredstava sa imenima korisnika.

Tokom sjednice je najavljeno da bi ovih dana trebala biti zakazana i tematska sjednica Vijeća, na kojoj bi se rapravljalo o migrantskoj krizi.

Trend radio

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor