Četvrtak, 23 Januara, 2020
Velika Kladuša
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
5. Novembra. 2019., Velika Kladuša
Saopćenje za javnost Sindikalne organizacije JOOU Općine Velika Kladuša

U Jedinstvenom općinskom organu uprave Općine Velika Kladuša na sceni su nezapamćena kršenja radničkih prava od strane Općinskog načelnika Fikreta Abdića i njegovih saradnika.

Tako je jedan broj poslušnih koji je podržavao kršenje propisa nezakonito unaprijeden na pozicije šefova, dok su s druge strane, oni koji su ukazivali na kršenje propisa i na obavezu poštivanja zakona ove zemlje, nezakonito degradirani na niže pozicije. Jednom broju radnika je čak dodijeljen platni koeficijent za višu stručnu spremu iako imaju završenu samo srednju stručnu spremu, dok, s druge strane, jedan broj radnika koji imaju visoku stručnu spremu dodjeljen je platni koeficijent za srednju stručnu spremu.

Tako se srednjoškolcima isplaćuje plata kao da imaju višu stručnu spremu, a onima koji imaju završen fakultet isplaćuje plata kao srednjoškolcima. Pored svega toga, Općinski načelnik je sve interne opće akte koji reguliraju prava iz radnog odnosa i organizaciju Jedinstvenog općinskog organa uprave donio sam iako za to nije nadležan, potpuno ignorirajući Općinsko vijeće i Sindikalnu organizaciju, bez kojih to nije mogao donijeti.

Općinski načelnik ne samo da ignorira rad Sindikata već i na sve načine opstruira njegov rad. Tako Sindikatu nije omogućeno, iako na to imaju zakonsko pravo, da održi skupštinu, uskraćena mu je tehnička podrška i zabranjeno članovima Odbora da prisustvuju sastancima Koordinacije. S ciljem zaštite zakonitosti i radničkih prava Sindikalna organizacija se suprotstavila takvom nezakonju i nadležnim organima prijavila kršenje radničkih prava i propisa.

Nakon što je nadležna inspekcija izvršila kontrolu, Općinski načelnik je sa svojim saradnicima organizirao opću hajku na članove Sindikata, a sve s namjerom da uguši djelovanje sindikata nesmetano nastavi sa progonom i torturom neistomišljenika.

Tako su najbliži saradnici Općinskog načelnika organizirali, kao nekad, potpisivanje peticije s kojom žele srušiti sindikat i podijeliti uposlenike Općine u dva tabora. Jedan tabor onih koji podržavaju sve ono što Općinski načelnik Fikret Abdić čini i drugi tabor onih koji se s tim ne slažu.

U namjeri da pridobiju što veći broj pristalica, uz pomoć novoimenovanih šefova pozivaju se radnici, s njima obavlja razgovor i vrši pritisak. Na tom famoznom spisku protivnika Sindikata su savjetnici Općinskog načelnika, nezakoniti šefovi i oni na koje su uspjeli izvršiti pritisak potkupljivanjem, ucjenama i prijetnjama.

Želimo ukazati Općinskom načelniku da je Sindikalna organizacije Općine Velika Kladuša čvrsta, da njeno članstvo neće podleći nikakvim prijetnjama, podvalama i ucjenama i da će još odlučnije stati u odbranu zakona i prava radnika, Također, želimo ukazati Općinskom načelniku da smo svi dužni poštovati Ustav i zakone BiH, te da nitko ne može biti ispod ili iznad zakona već u njegovim okvirima.

Predsjednik Sindikalne organizacije

dr. sc. Jasmin Hušić

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša