Utorak, 29 Septembra, 2020
Velika Kladuša 11° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
21. Marta. 2020., Velika Kladuša
Saopćenje za javnost Kluba vijećnika DNZ BiH – Krajiška stranka

Jučer, 20.03.2020. godine, na zahtjev 10 vijećnika opozicije, sukladno Poslovniku Općinskog vijeća općine Velika Kladuša, trebala je biti održana sjednica Općinskog vijeća ali ista zbog bojkota vijećnika vladajuće stranke nije održana.

Naša namjera bila je da se pokrenu aktivnosti izvršne vlasti općine preko štaba Civilne zaštite ili da se imenuje Krizni štab te da se pokuša, u saradnji sa drugim ogranima vlasti, svih niova, što je moguće bolje pripremiti za najgori udar pandemije izazvane Coronavirusom koja nas u BiH tek očekuje. Uz tom htjeli smo ponovo ukazati na problem migranstke krize s kojim je posebno opterećena Velika Kladuša i koji ora biti rješavan paralelno sa problemom pandemije.

Nismo namjerali politizirati, to ni sada ne želimo, ali vladajuća struktura zatečena ovom situacijom i našim zahtjevom za sazivanje sjednice Općinskog vijeća u tome je vidjela provokaciju što nam  nije bila namjera.

Svako od nas mogao se zadesiti van granica BiH kao što se desilo načelniku općine, njegovom savjetniku ujedno i komandantu Štaba CZ kao i šefici Kluba vladajuće većine u OV. Problem je nastao onoga momenta kada smo shvatili da Štab CZ ne djeluje i da ne reagira na zahtjeve, preporuke i naredbe koje su im uopućivali iz USK i FBiH. Kod građana smo osjetili veliku nesigurnost i strah zbog ovih spoznaja pa smo, u dogovoru sa ostalim strankama opozicije, odlučili reagirati te aktivnosti pokrenuti sa mrtve tačke.

I uspjeli smo!

Odmah po saznanju da smo uputili pismeni zahtjev za saziv sjednice reagovao je načenik općine na neočekivan način, zabranivši svim državnim službenicima, pa i onim iz službe Vijeća, da komuniciraju i sarađuju sa predsjedavajućim Općinskog vijeća općine Velika Kladuša u pripremi sjednice Kolegija i same sjednice OV. A istog dana sazvana je sjednica Štaba Civilne zaštite jer je dotadašnji komandat Štaba CZ,  g. Ervin Abdić, u odsustvu, podnio pismenu ostavku na tu poziciju. Time su stvorene pravne pretpostavke da se imenuje novi komandant štaba CZ ali pojavio se problem ko će i kako potpisati to rješenje o imenovanju novog komandanta Štaba CZ jer je to isključiva nadležnost načelnika općine koji se nalazio skupa, van BiH i Velike Kladuše, sa svojim sinom, savjetnikom i komandantom Štaba CZ. Izlaz iz ove zamršene situacije, koju su sami oni zapetljali, našli su u tome na način da jedan aktuelni savjetnik načenika općine, u njegovo ime, potpiše rješenje kojim je imenovan novi komandant štaba CZ.

Ne ulazimo, niti ćemo ulaziti u pravnu valjanost ovih poteza, nama je  jedino bilo bitno, a uspjeli smo u tome, da Štab CZ profunkcioniše i da naši građani osjete kakvu takvu sigurnost. Na sjednici OV htjeli smo ponuditi, između ostalog, i zaključak da se u Štab CZ kooptiraju nedostajući stručni kadrovi imajući u vidu specifičnost pandemije i virusa COVID-19.

Prvi dokument koji je izdao novoimenovani komandant Štaba CZ jeste pismena zabrana održavanja sjednice Općinskog vijeća, organa koji u ovim kriznim situacijama ima velike obaveze, zadatke i ovlaštenja! Da li su svjesni šta čine? Da li znaju da je to nasilno svrgavanja Općinskog vijeća kojega je neposredno na izborima narod birao!?

Žao nam je što je načelnik općine reagirao ovako nervozno i ”de facto” državnim službenicima zabranio bilo kakvu komunikaciju i suradnju sa predsjedavajućim OV ali i sa samim Općinskim vijećem, jedinim zakonodavnim organom naše Općine. Zakonodavnom organu koji u svoj nadležnosti ima i ovlašćenje da glasa o povjerenju Općinskog načelnika! Nismo sigurno da je načelnik općine svjestan šta ovako ishitrenim potezima čini građanima naše Općine!

Radi javnosti i istine moramo naglasiti kako su lažne tvrdnje sviju onih koji ovih dana govore da građanima stavljaju na raspolaganje 526.000 KM kako bi poboljšali ishranu i imunitet stanovništva. Radi se o sredstvima koja svaka općina redovno, godišnje, iz budžeta mora izdvajati na zaseban žiro račun. Ta akumulirana novčana sredstva mogu se korititi isključivo u kriznim situacijama, kakva je sada, i strogo su namjenska. Dakle, niko nije dao ta sredstva osim zakona i mogu se koristiti za sanaciju šteta nastalih od nepogoda. Ova sredstva građanima na raspolaganje stavila je Vlada FBiH onoga momenta kada je proglasila vanredno stanje odnosno stanje prirodne nesreće jer se tek tada mogu koristiti u striktno promisane namjene po Odluci Štaba CZ koje kasnije mora usvojiti i Općinsko vijeće. To je jedina istina.

Ono što nas, u ovoj teškoj situaciji pandemije, posebno brine jeste činjenica da je pitanje dana kada će naša Općina doći u novu blokadu.

Naime, načelnik općine nalazi se van BiH i odsječen je od Velike Kladuše a on je jedini nalogodavac budžeta, odnosno jedino on je ovlašten potpisivati platne naloge i tako vršiti plaćanja sa računa budžeta.

Plaćanja se trenutno odvijaju na način tako što se bianco platni nalozi prošvercuju preko granicu u Maljevac u RH, a onda kada ih načelnik općine potpiše vrate se na isti način nazad u općinu, ovjere pečatom i predaju u poslovnu banku.

Pitamo se šta će biti kada pandemija dostigne svoj max intenzitet na ovim područjima i kada granica bude hermetički zatvorena, kako će tada švercovati platne naloge i vršiti neophodna plaćanja i izmirivati finansijske obaveze?

            Ovo su samo sitnice kojima se pokazuje bahatost, samovolja i neukost načelnika i njegovih sasradnika koji poduzimaju ovakve nezakonite radnje izloženi strahovitom pristisku i ucjenama.

            DNZ BiH – Krajiška stranka poziva načelnika općine, njegove saradnike i sve državne službenike Općinskog organa uprave Velika Kladuša da zajedničkim snagama, ujedinjeni i odlučni, možemo zaštiti sebe i svoje sugrađane te tako umanjiti strahovite posljedice koje nam prijete od pandemije COVID-19.

Opstrukcije i revanšizam svih vrsta odmah moraju prestati!

Općinsko vjeće općine Velika Kladuša, kao zakonodavni organ, mora djelovati a mi kao savjesni građani zahtijevat ćemo i podsticati učinkoviti rad i djelovanje Općinskog vijeća i njegovih radnih tijela što je prevashodno u interesu svih građana naše Općine.

            DNZ BiH – Krajiška stranka poziva sugrađane i sve one koji su se zatekli u našem okruženju da budemo savjesni i odgovorni, da se pridržavamo uputa Štaba CZ Velika Kladuša, Kriznog štaba USK kao i Štaba Federalne uprave CZ.

            DNZ BiH – Krajiška stranka poziva i moli sugrađane da budemo solidarni i socijalno osjetljivi prema najugroženijim kategorijama naše zajednice.

            DNZ BiH – Krajiška stranka poziva čelništvo Policijske uprave IV Velika Kladuša da maksimalnim angažmanom ograniče kretanje i neodgovornost migranata. Sve mjere i naredbe kriznih štabova moraju se jednako odnositi i na njih.

Dragi sugrađani budimo od pomoći našoj policiji!

KLUB VIJEĆNIKA DNZ BIH – KRAJIŠKA STRANKA U OV VELIKA KLADUŠA

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor