Petak, 18 Septembra, 2020
Velika Kladuša 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
19. Maja. 2020., Velika Kladuša Izvor vijesti: SDP Velika Kladuša
Pod plaštom razvoja – asfaltiranje putnih pravaca

Da je Velika Kladuša jedinstven primjer pozavidio bi nam i vođa Sjeverne Koreje. Kako se odjednom razvoj u Velikoj Kladuši temelji na rekonstrukciji i asfaltiranju putnih pravaca, izgradnji rasvjete, održavanju i nasipanju lokalnih putnih pravaca, a samo prije nekoliko godina akterima koji se danas najviše slikaju na tim putnim pravcima bilo je to sve smiješno, čak šta više, ismijavali su se takvim projektima.

Ono što je bitno kazati jeste to da je Općina Velika Kladuša izdvojila ogromna novčana sredstva u budžetu za izgradnju komunalne infrastrukture kroz dva ekonomska koda, tačnije kroz ZKP i kroz ekonomski kod izgradnja nekategorisanih lokalnih puteva.Da stvar bude jasnija sve putne pravce koji se rade preko ZKP povjereno je JKUP „Komunalije“ doo Velika Kladuša koje poslije toga poslove dodjeljuju svojim kooperantima i svakodnevno izvode se radovi. Postoje i tenderi koji su objavljeni i zatvoreni, izvođači radova odabrani, potpisani ugovori, ali se izvođači ne uvode u posao pod izgovorom da nedostaje financijskih sredstava.

Pitanje je jednostavno: Kako za neke sredstava (novca) ima, a za druge nema? Analizom činjenica dolazimo do zaključka da neki u ovim poslovima imaju vjerovatno svoje interese, a sve u cilju navodne brige za građane i modernizaciju putnih pravaca.Pitamo se: Zašto općina Velika Kladuša ne stane u zaštitu svojih građana?

Već dvije godine zaredom Općina Velika Kladuša je posvetila veliku pažnju i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, posebno kada je u pitanju asfaltiranje lokalnih puteva. Naravno, to bi bilo za svaku pohvalu da je u pozadini stvarno ulaganje u lokalne puteve ali oni koji prate na koje načine se to radi vrlo dobro znaju da se radi o lobiju pojedinaca koji koriste svoje pozicije kako bi se materijalno okoristili, a nažalost kako to najčešće biva na štetu građana Općine Velika Kladuša.

Da sve mora biti kako pojedinci kažu pokazuje činjenica da sve poslove oko asfaltiranja puteva obavljaju iste firme bez obzira sa kojim cijenama se javljaju na tendere. Tako na sceni imamo da su u prioritetu oni putni pravci koji su potrebnu dokumentaciju pribavili putem projektnog biroa S.E.N.S.A, za koji se opravdano sumnja da je u suvlasništvu predsjednice lokalne Laburističke stranke BiH i njenog miljenika S.S., koji sve poslove dobijaju direktnim sporazumom, od projektovanja do nadzora na istima. Isto tako, na sceni imamo i to da sva polaganja asfalta vrši poznata firma za proizvodnju asfalta u Velikoj Kladuši koju je lično navedeni S.S. odabrao i koju maksimalno forsira gdje god to može i bez obzira što je često skuplji od ostalih.

Da stvar bude još gora, pomenuti dvojac je smislio da zajednički sa firmom za proizvodnju asfalta na tenderima nastupaju i JKUP „Komunalije“ doo Velika Kladuša kako bi među građanima prezentirali priču kako razvijaju ovo preduzeće, a ustvari glavni “kolač” ubire poznata firma za proizvodnju asfalta u Velikoj Kladuši.Međutim, ove godine stvari počinju izmicati kontroli.

Prilikom raspisivanja tendera od strane JKUP „Komunalije“ doo Velika Kladuša, a u svrhu polaganja asfalta javlja se i prolazi firma KOV-GRAD iz Bužima, čiji je predstavnik na ovom poslu poznati poduzetnik iz Velike Kladuše, koji u konačnici i dobija ovaj posao, koja je bila povoljnija za 2 KM po m2 (cca 76.900,00 KM u ukupnom poslu) od kladuške firme koja je preferirana zadnje dvije godine.

Nakon ovakvog scenarija uslijedili su ogromni pritisci na poznatog lokalnog poduzetnika da se povuče s ovog posla kako bi se ugovor potpisao s skupljom kladuškom firmom koja se bavi proizvodnjom asfalta, što isti nije učinio.

Znajući da je ovo zadnja godina da se pomenuti dvojac pita i odlučuje, posežu za novim metodama kako bi nastavili tamo gdje su stali, zanemaruju potpisani ugovor između JKUP Komunalije doo Velika Kladuša i KOV-GRADA iz Bužima, te putne pravce koji su povjereni Odlukom Općinskog vijeća prilikom usvajanja ZKP-a JKUP „Komunalije“ doo Velika Kladuša, iste raspisuju i dodjeljuju pogodnim izvođačima, i na taj način nanose ogromnu štetu, kako građanima općine Velika Kladuša, tako i JKUP „Komunalije“ doo Velika Kladuša.

Izborna je godina, ostaje nam da vidimo dokad će ovo bahato ponašanje prema javnom novcu i novcu građana trajati i hoće li se šta promjeniti.Također, važno je napomenuti da svi do sada urađeni putevi nemaju građevinsku dozvolu, a što je suprotno zakonu, te predstavlja ozbiljno krivično djelo. Istina je oko nas samo se trebamo osvrnuti!

OO SDP BIH Velika Kladuša osuđuje ovakvo ponašanje Općine gdje se pogoduje samo pojedincima koji imaju ličnu korist, a na štetu građana naše Općine!

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor