Ponedjeljak, 18 Januara, 2021
Velika Kladuša -5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
17. Juna. 2020., Unsko-Sanski Kanton Izvor vijesti: normala.ba
POČINJE “OTKIVANJE” SIPA će ispitati Adnana Terzića, Amira Avdića i ostale u vezi hipotekarnih kredita kod Bobar banke i zalaganja imovine “Agrokomerca”, zbog ovog predmeta nastala je afera “Potkivanje”

Tužilački slučaj oko nezakonitog “poklapanja” hipotekom imovine “Agrokomerca” u aferi podizanja milionskih kredita preko “Bobar banke” ( osumnjičeni Adnan Terzić, Amir Avdić i još 5 lica) ipak se raspetljava, saznaje normala.ba.

Prema pouzdanim informacijama , po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) narednih dana  biće ispitani osumnjičeni Adnan Terzić, tadašnji direktor GP”Put” Sarajevo,  Marjanko Divković, direktor “Bobar banke”, Šefik Štulanović, direktor kompanije “Grupex” Velika Kladuša, Amir Avdić, član Nadzornog odbora “Grupexa”, Asmir Dedić, direktor pravnog lica “Telcom” Ključ i Mirsada Kajdić, sekretar Općinskog suda Velika Kladuša.

Kako saznaje  naš portal, Adnan Terzić i Amir Avdić daće izjave u prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu, a ostali u Banjoj Luci.

Terzić je kadar SBB-a , bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiHi aktuelni direktor Direkcije cesta FBiH.

Avdić je kadar SDA, od rata naovamo na različitim političkim funkcijama i u nadzornim federalnim tijelima  kao kadar ove stranke.

U spisu ovog predmeta stoji da se radi o postojanju osnova sumnje da su pomenuta lica  sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela iz člana 340, stav 1 KZFBiH i Prevare u privrednom poslovanju iz člana 251, stav 3 u vezi sa stavom 1  KZ FBiH. Ukratko, postoji sumnja da su pomenuta lica digli kredite kod Bobar banke a založili imovinu “Agrokomerca”.

U ovom predmetu je provedeno više istražnih radnji i izdato  više naredbi od strane Kantonalnog suda u Sarajevu.

Zanimljivo je da je glavni federalni tužilac odlučujuči o sukobu nadležnosti između Tužilaštva USK i Tužilaštva Kantona Sarajevo 27. februara ove godine donio rješenje da je u ovom predmetu nadležno Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Očigledno je da je sarajevsko tužilaštvo željelo ovaj “vrući krompir” zbog koga se digla velika medijska pompa dati krajiškim tužiocima.

Kao što je poznato slučaj “Bobar banka i imovina “Agrokomerca” regionalno je uzdrmao kriminalizirano bh pravosuđe, a zbog višegodišnjeg neprocesuiranja ovog slučaja posredno se i u vezi sa njim razvila i nastala sada već čuvena afera “Potkivanje”.

Radi se o videomaterijalu iz jedne banjalučke kafane gdje kladuški biznismen Nermin Alešević (za svoju firmu iznajmljuje halu “Agrokomerca” koja je mahinacijama sa ZK ulošcima hipotekarno “pripala” Bobar banci, jer kredit nije vraćen ) uz posredovanje inspektora SIPA-e Marka Pandže razgovara sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH MIlanom Tegeltijom.

Alešević  je na sve moguće zakonite načine pokušavao da ubrza procesuiranje ovog predmeta  koji je ležao u tužilačkim ladicama, a kada  to nije uspio i pored mejlova predsjedniku Tegeltiji koji nije reagirao na njih,  pokušao je da “uživo” objasni  prvom čovjeku VSTV-a.

Tegeltija se  u kafanskom atmosferi koja mu očigledno leži opustio i obećao da će pomoći.

ZADNJE VIJESTI IZ Unsko-Sanski Kanton

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor