Srijeda, 27 Maja, 2020
Velika Kladuša 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
25. Septembra. 2012., Velika Kladuša
Pet SDA-ovih kandidata za načelnike su pravosnažno osuđeni zbog siledžijstva, prevara i prijetnji sudijama

Povodom jednog od mnogobrojnih saopćenja SDA, u kojem se spominju jedan poslanik SBB-a koji je zbog saobraćajnog udesa bio osuđen, Savez za bolju budućnost BiH smatra da se saobraćajni udes može dogoditi svakome, da krivci trebaju odgovarati pred pravnom državom, ali da SDA za tu vrstu prekršaja politički ne može držati lekcije nikome jer samo dio slijedećih činjenica govori posve dovoljno o njenoj neprincipijelnosti:

Kandidat SDA za načelnika općine Centar Sead Srna još 2008. godine osuđen je pravosnažno na tri mjeseca zatvorske kazne ( godina uvjetno) zbog siledžijstva. Srna je, naime, fizički napao svoju komšinici, pred njenom maloljetnom djecom. Na sudu je dokazano da je kriv, stigla je i pravosnažna presuda, no to njega i SDA koja je zataškala cijeli slučaj, nije spriječilo da i te 2008. godine ponovo ga kandidira za vijećnika, a sada evo i za načelnika Općine Centar.

Kandidat za načelnika Konjica Emir Bubalo presudom Općinskog suda u Konjicu iz 2010. godine osuđen je na uvjetnu kaznu od godinu dana za prevaru u službi. Na teret mu je stavljeno da je privatnoj firmi Oblokomerc dao koncesiju na zemljište, bez saglasnosti Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tromjesečnom zatvorskom kaznom sankcioniran je aktualni načelnik općine Ilidža Senaid Memić, kandidat SDA na ovu poziciju. Presuda je izrečena zbog ometanja rada pravosuđa, odnosno prijetnji sudiji koji je izrekao presudu Memićevom sinu za nedozvoljeno držanje oružja. Memić je pomilovan.

Već 17 godina Tajib Muminović načelnik je Teočaka. Njegova SDA ponovo ga je kandidirala za tu poziciju. Muminović je 27. Januara 2005. godine kod općinskog suda u Kalesiji presudom broj: K-100/04 osuđen na 3 mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Hazim Vikalo, kandidat SDA za načelnika općine Gračanica, osuđen je 2006. godine na četiri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u vrijeme kada je bio premijer Tuzlanskog kantona (TK). Prema navodima iz optužnice, Vikalo je dao nalog direktoru Kantonalne direkcije robnih rezervi da za iznos od 140.000 KM od firme AB „Behapol“ iz Sarajeva kupi 140 tona boje za krečenje kako bi ova firma mogla vratiti kredit Tuzlanskoj banci. Proglašen je krivim i jer je dijelio pozajmice javnim i privatnim preduzećima i drugim institucijama, iako to nije bilo predviđeno budžetom. Odlukom tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, Vikalo je krajem 2009. godine pomilovan i potpuno oslobođen zatvorske kazne.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor