Utorak, 2 Februara, 2021
Velika Kladuša 2° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
11. Aprila. 2020., Komentari i Kolumne Izvor vijesti: VKportal.BA
Otvoreno pismo Federalnoj upravi civilne zaštite
Piše: Dženana Ljubijankić

Poštovani pripadnici FUCZ,

09.04.2020. oko 23:30 su se na graničnom prijelazu Maljevac nalazili moja mama (61), tetka (65+) i još jedna starija žena (itekako rizična grupa – npr. imaju dijabetes) koje je dovezao moj tetični. Iz Austrije su organizovani busevi koji trebaju da odvezu državljane BiH, međutim oni su se odlučili na dolazak autom upravo zato da se ne bi mješali sa nepoznatim osobama.

Prilikom dolaska na granicu izmjerena im je temperatura i pregledani su od strane pripadnika civilne zaštite i zatim su upućeni u šatore kod ostalih putnika i naređeno im je da tu čekaju do 8:00h kada doktor treba doći i „početi sa radom“.

Međutim situacija u vašim šatorima je u vremenskim uslovima gdje su minus temperature za starije osobe neizdrživa –znate kakve ležaljke postavljate i koliko šatori mogu zaštiti od hladnoće.

Paketi hrane koji se nalaze nezapakovani u kutijama na podu i vanjski provizorni wc koji se definitivno ne dezinficiraju.

Shvatili su da tu ne mogu prenoćiti jer bi danas svi imali simptome prehlade, a samim tim i Covid-19 – jer bi se definitivno razbolili u tim uslovima pogotovo starije bolesne žene. Odlučili su na svoju ruku da odu u našu PRAZNU porodičnu kuću da prespavaju svi u odvojenim sobama.

Dokumente su ostavili graničnoj policiji, s kojima su se pritom raspravljali oko ove situacije i koji ni sami ne vide logiku u ovakvom načinu postupanja ali su im ruke vezane.

U 8:00h su se javili na granicu, gdje im je uručena kazna svakom po 500 KM i opet su smješteni u iste šatore gdje i dalje čekaju na liječnički pregled.

S tim u vezi,  rečeno im je da će nakon liječnickog pregleda u nezavisnosti od simptoma svi biti upuceni na izolaciju u Cazin – medresa ili sportska dvorana.

Dakle, traži se od rizične grupe da se pomješa sa ostalim nepoznatim putnicima, koji su došli iz nepoznatih uslova u prepunim busevima i dolazit će ih još, da provedu 14 dana smrzavajući se negdje i u definitivno većoj (čitaj: u stopostotnoj) opasnosti od zaraze prilikom čega im sa druge strane stoje dvije PRAZNE porodične kuće, gdje bi bili izolirani kao i hiljade drugih putnika koji su u BiH ušli do pred postavljanje šatora, koji su upućeni na kućnu izolaciju.

Pri tom Vam moram iznijeti i informaciju (iz prve ruke) o prvom autobusu koji je jučer bio na Izačiću – doktor ni tamo nije došao – već su svi prevezeni u Cazin gdje im je izvađena krv. Sutradan im je uzet bris i rečeno im je da moraju ostati tu u izolaciji (svi zajedno sa ostalim osobama koje su došle privatnim automobilima) dok ne dođu rezultati – pošto je vikend- pa negdje iduće sedmice -možda. O kakvoj mi trijaži ovdje pričamo?!

Dakle nakon liječničkog pregleda (koji pritom ne donosi mnogo ako sagledate  okolnosti u kojima se putnici nalaze i nakon koliko vremena se zapravo dobivaju rezultati) upućuju se na izolaciju sa svim ostalima i mješaju se sa svim ostalima koji su došli prije ili dolaze kasnije.

Gdje je tu logika poštovani FUCZ?!

Gdje je logika da rizična grupa se izlaže još većem riziku koji je nepotreban s obzirom da im svima (od moje obitelji) stoje prazne porodične kuće na raspolaganju i susretljive komšije koji bi im obezbijedili u tih 14 dana sve neophodno – naravno bez kontakta.

Ako se vec Krizni štab i FUCZ ugleda na zemlje iz EU, pogotovo na gospodina S. Kurz-a, da Vam pojasnim kako stvari teku iz prve ruke:

Svi smo u takozvanoj kućnoj izolaciji sa mogućnosti izlaska u par dozvoljenih situacija.

Osoba koja je inficirana MORA navesti sve osobe s kojima je dolazila u kontakt, koji nakon toga idu u POTPUNU KUĆNU izolaciju 14 dana.

Osoba koja doputuje iz drugih zemalja i nemaju simtome također ide u kućnu izolaciju, u slučaju da imaju simptome onda se testiraju.

Improvizovani izolatoriji i bolnice se koriste samo za one sa simptomima ili eventualno već potvrđenim Covid-19, da bi se u potpunosti izolovali od ostalih, što definitivno savjetujem i Vama.

Dakle BiH (barem USK) ima mogućnosti da izoluje sve one koji imaju simptome i da ih prema tome tretira ali očito je u većem interesu svrstati ove što dolaze u svoju domovinu sve u jedan koš – jer zašto se uopće vraćaju?.  A one koji stvarno imaju simptome i koji bi trebali biti izolirani od ostatka svijeta ćemo vraćati kući, pa nek umru kod kuće (naravno da se dešavalo već).

Molim Vas da preispitate svoje odluke

Hvala unaprijed.

S poštovanjem,

Zabrinuta kćerka/nećakinja i nadam se ne zadugo državljanin BiH

Dženana Ljubijankić

ZADNJE VIJESTI IZ Komentari i Kolumne

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor