Utorak, 20 Oktobra, 2020
Velika Kladuša 14° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
17. Septembra. 2020., Velika Kladuša Izvor vijesti: RVK
Općinsko vijeće općine Velika Kladuša traži zatvaranje ilegalnog kampa „Miral“ u roku od 10 dana

Općinsko vijeće općine Velika Kladuša traži zatvaranje ilegalnog kampa „Miral“ u roku od 10 dana, jedan je od šest jednoglasno usvojenih zaključaka na tematskoj sjednici Općinskog vijeća o migrantskoj krizi. Drugim usvojenim zaključkom Vijeće u potpunosti ostaje pri zaključcima usvojenim 19. juna 2018. godine na tematskoj sjednici i ponovo ih upućuje na relevantne adrese.

Isto tako, Općinsko vijeće u potpunosti odbacuje Zaključak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migranskom krizom na području USK kojim se zadužuje Vijeće Velike Kladuše da hitno predloži lokaciju za relokaciju migranata iz centra grada i privremenog prihvatnog centra „Mirala“ ili predloži drugu prihvatljivu mjeru relokacije istih.

Usvojen je i Zaključak kojim Vijeće traži hitno izmještenje ilegalnih migranata koji nisu smješteni u Miralu u druge migrantske kampove i centre u BiH. Također, Vijeće razumije i podržava zahtijeve građana koji su izneseni na mirnim okupljanjima u Velikoj Kladuši i Bihaću, te podržava svaki vid mirnog iskazivanja neslaganja sa načinom na koji se upravlja migrantskom krizom i poziva građane na odgovornost i suzdržanost od postupaka koji mogu dovesti do eskalacije.

Vijeće je donijelo i  Odluku o formiranju Operativnog tima za praćenje migrantske krize na području općine čiji su članovi Općinski načelnik i predstavnici Službe za civilnu zaštitu Općine, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, i IV Policijske uprave Velika Kladuša, zatim Općinske organizacije Crvenog križa, Komisija za ljudska prava i ravnopravnost spolova, i za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i tri predstavnika kladuških mjensnih zajednica.

Usvojenim zaključcima prethodile su diskusije vijećnika u kojima su ukazali na ozbiljnost situacije, te da krivca za takvo stanje vide u državnoj vlasti i njenoj inertnosti, odnosno na nepoduzimanju konkretnih koraka i poteza za rješavanje migrantske krize. Velika Kladuša je primjer kako državu ne interesiraju njeni građani., istaknuli su.

Osim vijećnika sjednici su na njenom početku prisustvovalii Mustafa Ružnić, premijer Unsko sanskog kantona, te Rade Kovač iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH. Prvi koji se obratio bio je premijer Mustafa Ružnić, koji je između ostalog kazao da je migrantski val donio štetu građanima i da smo sami u rješavanju migrantske krize. Kantonalna vlast je jasno donijela odluku o zatvaranju „Bire“ i „Mirala“,jer dok god postoje takvi centri migranti će dolaziti istakao je Ružnić. Dodao je da će od Skupštine Kantona tražiti da usvoji odluku da nema više otvaranje migrantskih centara bez pristanka lokalnih zajednica.

Rade Kovač iz Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH kazao je da je do sada u BiH ušlo preko 80 hiljada migranata, a preko 60 hiljada ih je registrovala ova Služba. Preko 90 % ovih migranata je prešlo preko Unsko sanskog kantona. Istako je da je migrante koji uđu u BiH nemoguće vratiti u zemlju porijekla, i da će ruta preko BiH teško biti ukinuti ukoliko ne bude bolja kontrola granica.

Istovremeno, dok se u Vijećnici održavala tematska sjednica o migrantskoj krizi, građani Velike Kladuše mirno su protestirali u gornjem dijelu Gradskog parka. Kako su poručili, neće dozvoliti otvaranje nikakvih novih kampova na području Općine.

Istovremeno, dok se u Vijećnici održavala tematska sjednica o migrantskoj krizi, građani Velike Kladuše mirno su protestirali u gornjem dijelu Gradskog parka. Kako su poručili, neće dozvoliti otvaranje nikakvih novih kampova na području Općine.

Današnjoj tematskoj sjednici prisustvovali su i predstavnici EUFOR-a, nekoliko predsjednika kladuških mjesnih zajednica, te nekoliko građana.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor