Petak, 10 Aprila, 2020
Velika Kladuša 6° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
28. Novembra. 2019., Velika Kladuša Izvor vijesti: Trend radio
Nacrtom velikokladuškog Budžeta, dioničarima duplo više sredstava nego poljoprivredi i poduzetništvu
Piše: Mersad Sarajlija

Danas(četvrtak 28.11.) je održana redovna sjednica OV Velika Kladuša. Među 15 tačaka dnevnog reda, ona koja privlači najviše pažnje je Nacrt Budžeta za 2020. godinu. Nacrtom je predviđen Budžet u iznosu od 16.950.128 KM a struktura  je vrlo slična budžetu koji je velikokladuški načelnik proglasio u aprilu ove godine. Od realnog budžeta od nešto više od jedanaest miliona i naredne godine  načelnik je predvidio najviše sredstava za plaće i naknade troškova zaposlenih 3 miliona, kao i subvenciji „Komunalijama“ u iznosu od 2 miliona KM. Svemu ovome treba dodati i ZKP, ljetno i zimsko održavanje puteva, pa će ovom preduzeću u idućoj godini biti isplaćeno preko 2.600.000 KM iz općinskog budžeta (22%). Za subvencije cjelokupnom poduzetničkom sektoru, načelnik je za iduću godinu predvidio CIJELIH 15.000 KM ili nekih stotinu pedeset puta manje u odnosu na „Komunalije“. Iako je najveći dio poslovne karijere proveo u prehrambeno-poljoprivrednom sektoru, načelnik je ove godine vjerovatno „zaboravio“ na poljoprivrednike, pa im je za ovu godinu od predviđenih 200.000, za prvih devet mjeseci uplaćeno je 0 KM. U izbornoj godini za razvoj poljoprivrede je predviđeno 85.000, što je smanjenje više nego duplo u odnosu na ovu godinu.

Kada se pogleda struktura budžeta vidljivo je da  načelnik i iduće godine planira putovanja u inostranstvo, tako je u svojim (općinskim) budžetom za dnevnice u inostranstvu predvidio 37. 500 KM, ovome treba dodati i 15. 000 za troškove smještaja u inostranstvu kao i za parkinge, vinjete i putarine dodatnih 3. 000 KM. Da se mislilo i na uštedu vidi se da je za dnevnice u BIH predviđeno svega 5.000 KM.

Pored ovoga načelnik je svom omiljenom Udruženju nezaposlenih dioničara i naredne godine namijenio 200 000 KM da bi to za četiri godine mandata iznosilo cijelih 900. 000 KM.

Ako je ovo model kako treba rasporediti budžetska sredstva i kako treba urediti i upravljati lokalnom zajednicom, bojim se da smo na ozbiljnoj stranputici.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor