Srijeda, 3 Februara, 2021
Velika Kladuša 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
21. Avgusta. 2020., Unsko-Sanski Kanton Izvor vijesti: Oslobodjenje.ba
MUP USK prebacuje migrante u Republiku Srpsku

Od izvora bliskom Oslobođenju saznajemo da se trenutno migranti sa područja Unsko-sanskog kantona prebacuju u Republiku Srpsku. Dakle, MUP USK danas prebacuje migrante u RS.

Informaciju da je danas krenulo prebacivanja migranata iz ovog kantona potvrdio nam je i premijer USK Mustafa Ružnić. 

– Ovo je sastavni dio mjera. Bit će izmješteni van Unsko-sanskog kantona. U tom pravcu radimo i u tom pravcu se poduzimaju mjere. Jutros su postavljeni policijski punktovi na sve ulaze na Kantonu. Postavljeni su policijski kontejneri. Zabrana kretanja svih migranata van prihvatnih centara.  Naravno, ovdje spadaju i migranti koji borave po ulicama, vraćamo ih nazad. Sve je to krenulo i tačno je da se prebacuju van Unsko -sanskog kantona – istakao je Ružnić. 

Migrantska kriza

Podsjećamo Vlasti u Unsko-sanskom kantonu su prije nekoliko dana donijeli odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona. Operativna grupa za koordinisanje i upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu održala je sastanak na kojem su usvojene rigoroznije mjere.  

Premijer USK-a Mustafa Ružnić tada u obraćanju medijima poslije sastanka naveo nekoliko mjera koje će se početi provoditi.

Neke od njih su i uvođenje stalnih policijskih punktova na ulazima u USK-a u cilju sprečavanja ulaska svih kategorija migranata. U Unsko-sanski kanton više ne mogu ući ni žene i djeca migranti, odnosno porodice. Uvodi se zabrana kretanja svih migranata van kampova u USK-u, kao i potpuna zabrana prevoza migranata. Onim prevoznicima koji se ogluše o ovu naredbu, pored novčanih kazni i prekršajnih naloga, Kantonalna inspekcija će oduzeti licencu za rad.

Nakon što smo dobili ovu informaciju odmah smo kontaktirali i ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića, koji se kako kaže trenutno nalazi u izolaciji. Ovu informaciju nam je samo kratko prokomentirao.

– Vjeruj te da ne znam. Vidio sam zaključke operativne grupe, vjerovatno je krenula njihova realizacija- kazao je Kljajić. 

Ilegalni migranti

Međutim, moramo se osvrnuti i nedavnu izjavu člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada je najavio je da će policija Republike Srpske nastaviti sa praksom prebacivanja ilegalnih migranata na teritorij Federacije BiH, što je izazvalo veliku reakciju građana.

Povodom toga oglasio se i Željko Komišić koji je kazao da bi ti migranti zapravo trebali ostati u RS-u kamo i dolaze iz Srbije.

Podsjećamo, Dodik je također komentirajući odluku vlasti Unsko-sanskog kantona da zabrane dolazak novih migranata u taj kanton kazao da vlasti RS to neće poštovati. 

ZADNJE VIJESTI IZ Unsko-Sanski Kanton

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor