Petak, 10 Jula, 2020
Velika Kladuša 24° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
25. Juna. 2020., Velika Kladuša Izvor vijesti: RVK
Kolegij Vijeća: Još jednom upućen poziv državnim službenicima na saradnju sa Vijećem; biće zatraženo od CIK BiH razrješenje dvije članice OIK-a

Razmatranje situacije u vezi  blokade Općinskog vijeća Velika Kladuša od strane Općinskog načelnika bila je tema današnje sjednice Kolegija Općinskog vijeća općine Velika Kladuša. Naime, na relaciji Općinsko vijeće – Kolegij – Općinski načelnik saradnja ne postoji od polovine marta ove godine do danas, a koja je dodatno usložnjena Naredbom Općinskog načelnika kojom je zabranjeno obavljanje svih poslova vezanih za rad Općinskog vijeća državnim službenicima i namještenicima Jedinstvenog općinskog organa uprave općine Velika Kladuša.

U Naredbi je istaknuto da se istima zabranjuje rad iz razloga nezakonitog donošenja  odluka i prekoračenja ovlaštenja općinskih vijećnika što je u suprotnosti sa zakonom, a shodno principima lokalne samouprave, Poslovnika o radu Općinskog vijeća, te planu i programu rada Općinskog vijeća, pogotovo po pitanju kršenja zakonske procedure donošenja i proglašenja Budžeta Općine Velika Kladuša, za koji je Općinski načelnik jedini preglagač.

Hronologiju svih dešavanja na današnjoj sjednici Kolegija prezentirao je predsjedavajući Vijeća Fikret Bašić. Kazao je da je navedena Naredba presedan i stvorila je neviđeni problem u funkcioniranju Vijeća. Naglasio je da je uputio i dopis te urgenciju za deblokadu rada Vijeća prema Načelniku i Službi za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove, ali da je Naredba i dalje na snazi i da ne postoji nikakva saradnja.

Kako je kazao Jasmin Šahinović, šef službe za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove, pismenim putem je od Načelnika tražio očitovanje-izjašnjenje po Naredbi u smislu da je stavi van snage ili izvrši njenu izmijenu ali dosada nije dobio nikakav odgovor.

Nakon iznesenih mišljenja i sugestija članova Kolegija, zaključeno je da se još jednom uputi poziv svim državnim službenicima i namještenicima kao i šefovima službi na saradnju sa Općinskim vijećem, Kolegijem i radnim tijelima Općinskog vijeća jer je navedena naredba kako su istaknuli nezakonita što potvrđuje i mišljenje Općinskog pravobranioca, te da Kabinet Načelnika odblokira rad Vijeća na način da dostavi sve neophodne materijale koje Vijeće po Programu rada za tekuću godinu je već trebalo razmatrati.

Kolegij je danas jednoglasno usvojio i Zaključak kojim se inicira kod Centralne izborne komisije (CIK) BiH postupak razrješenja dužnosti privremenih članica Općinske izborne komisije (OIK) Dijane Kantarević i Dijane Ćufurović, zbog kako su naveli nepoštivanja principa nepristranosti jer su se navedne javno stavile na stranu jednog političkog subjekta čiji su i donatori.

Iako je poziv na sjednicu Kolegija telefonskim putem upućen predstavnicima Laburističke stranke, te pismenim putem Kabinetu Općinskog načelnika i svim pomoćnicima načelnika odnosno šefovima službi Organa uprave isti se nisu odzvali izuzev dva šefa službi Sebila Dervić Melkić i Jasmin Šahinović.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor