Ponedjeljak, 1 Februara, 2021
Velika Kladuša 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
9. Septembra. 2020., Velika Kladuša Izvor vijesti: Jasmin Hušić
Jasmin Hušić: Zalagat ću se za hitno stavljanje pod kontrolu migrantske populacije i za njihovo trajno dislociranje izvan granica naše općine

Po Bog zna koji put, u Velikoj Kladuši stvara se stanje podijeljenosti, sada po pitanju migrantske krize. Nije čudno da se to čini sada u predizborno vrijeme, iako taj problem traje već gotovo tri godine.

Traži se očitovanje „za ili protiv migranata“ i „za ili protiv kampova“. Takvo pojednostavljenje problema ide na ruku samo onima koji se nadaju kaosu, tenzijama i nasilju iz kojeg bi mogli politički profitirati.

Da li sam ja lično protiv migrantskog kampa u Velikoj Kladuši? Naravno, protiv sam. Volio bih da se ovaj problem može riješiti na takav način i da se – koliko god da to zvučalo nesolidarno i sebično – neka druga općina i neka druga država bave tim problemom umjesto nas.

Međutim lokalne vlasti nemaju nadležnost da o tome samostalno odlučuju, ali se moraju uključiti u rješavanje ovog pitanja na način da u saradnji sa nadležnim institucijama počnu kontrolirati i upravljati krizom. Moram vas podsjetiti da su migranti prisutni u Velikoj Kladuši od početka 2018. godine, i da nam ništa nije pomoglo to što je lokalna vlast ignorirala problem ponavljajući čuvenu rečenicu: „Mi ne želimo migrante“ i odbijala sudjelovati u traženju bilokakvih rješenja.

Za to vrijeme su naši građani, za razliku od predstavnika općinske izvršne vlasti koji su živjeli u Republici Hrvatskoj, svakodnevno podnosili i još uvijek podnose teret migrantske krize.

Ja ne pretendiram na to da imam konačan odgovor na ovaj problem, nemaju ga ni mnogo moćnije države i lokalne zajednice od naše, ali sam spreman, kada budem u poziciji, da se u potpunosti posvetim pronalaženju tog rješenja.

U tom smislu ću se zalagati za hitno stavljanje pod kontrolu migrantske populacije i za njihovo trajno dislociranje izvan granica naše općine. Do takvog rješenja ne možemo doći ignoriranjem problema i odbijanjem saradnje sa nadležnim institucijama.

Već to možemo učiniti isključivo zajedno, kroz dijalog svih onih kojih se problem tiče, od građana i njihovih predstavnika u mjesnim zajednicama, preko stručnjaka za oblast migracija, do nadležnih institucija na nivou države i Europske unije. Uvjeren sam da je to moguće kada imamo odgovornu vlast, a građani Velike Kladuše će uskoro imati priliku da takvu biraju.

Kandidat za općinskog načelnika dr. sc. Jasmin Hušić.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor