Subota, 17 Oktobra, 2020
Velika Kladuša 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
8. Oktobra. 2020., Velika Kladuša Izvor vijesti: Oslobođenje
Dvije kirije pod jednim krovom

Nermin Alešević, direktor firme Airvent iz Velike Kladuše, autor čuvenog videosnimka iz afere Potkivanje u kojem od predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milana Tegeltije traži da urgira u njegovom slučaju, po svemu sudeći, već je izgubio pravnu bitku upravo u predmetu od kojeg je sve počelo.

Odbijenice

Došli smo u posjed presude koja je donesena 29. septembra u Kantonalnom sudu u Bihaću u korist Grupexa, a protiv Aleševića, u kojoj se kao neosnovana odbija ranija žalba, te se Aleševiću i Airventu nalaže da plate 64.903 KM kirije sa zateznom kamatom i sudskim troškovima. Sud zaključuje da je prvostepeni sud pravilno utvrdio činjenično stanje relevantno za odluku o tužbenom zahtjevu u korist Grupexa. Alešević je tražio dodatna vještačenja geometra “na okolnosti utvrđivanja činjenice da se u dva navedena z. k. izvatka radi o identičnoj nekretnini koja je upisana u dva (AC i Grupexa) različita z. k. uloška, “ali je poslije odbrana dostavila molbu za odgađanje tog ročišta koja je odbijena. Potom je održano ročište za glavnu raspravu, gdje je punomoćnik tuženika zamolio sud da mu se da dodatno vrijeme kako bi se mogao detaljno izjasniti o završnom izlaganju tužitelja, te još jedno ročište na kojem tuženik nije predlagao provođenje novih dokaza, obrazloženo je u presudi suda.


Zbog navedenog, sud cijeni da nije došlo do povrede odredbe ZPP-a koja bi bila od utjecaja na zakonitost donesene odluke, odnosno da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je prijedlog punomoćnika tuženika za odgodu ročišta odbio. Sud nije dopustio da se izvrši spajanje ovog postupka sa predmetom koji se vodi pred Općinskim sudom Bihać, u kojem je tužitelj Agrokomerc d.d, a tuženi Airvent d.o.o. Velika Kladuša, niti je udovoljio prijedlogu tuženika da se izvrši prekid ovog postupka do okončanja postupka koji se vodi pred Općinskim sudom Bihać, jer za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi. Odbijeni su i navodi tuženika da mu je nezakonitim radnjama od prvostepenog suda onemogućeno predlaganje dokaza.
– Tužbenim zahtjevom tužitelj traži da mu tuženi preda u posjed slobodan od stvari i osoba predmet zakupa, dio poslovno-proizvodnog objekta sa pristupnom saobraćajnicom od pristupnog puta do ulaza u objekat, ekonomsko dvorište i prostor za parking te pripadajuću zelenu površinu, sve izgrađeno na nekretnini koja nosi oznake k. č. br. 2350/2. i isplati zakupnine za period 1. 11. 2014 – 1. 10. 2016. godine u mjesečnim iznosima od po 2.821,90 KM, odnosno ukupno 64.903,70 maraka, navodi se u ovoj presudi.
Podsjećamo, firma Airvent proizvodi ventilacione sisteme u potpunosti orijentirane na strano tržište, ima 53 zaposlena te oko šest miliona KM godišnjeg prometa.
– Mi još nismo dobili ovu presudu zvaničnim putem, iako je ona procurila još u petak, bez službenog pečata i sa sastavom sudskog vijeća, što je zasigurno povreda koju ćemo prijaviti i na koju ćemo se žaliti. Tražite neka vam to obrazlože, kazao nam je jučer Nermin Alešević.

Šta kaže zakon

Inače, odredbom člana 31. Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija propisano je da zakupodavatelj može odustati od ugovora o zakupu poslovnih prostorija u svako vrijeme, bez obzira na ugovorene ili zakonske odredbe o trajanju zakupa. Isti zakon propisuje da “zakup ne prestaje kada treća osoba kupnjom ili po drugoj osnovi stekne od zakupodavatelja zgradu ili poseban dio zgrade u kojoj se nalaze zakupljene prostorije i da u tom slučaju treća osoba stupa u prava i obaveze zakupodavatelja”. Prvostepeni sud jeste utvrdio da je Airvent sa Agrokomercom zaključio ugovor o zakupu predmetnog poslovnog prostora i da je ugovorena mjesečna zakupnina u visini od 2.821,90 KM, ali te činjenice mu nisu pomogle u tužbi sa Grupexom.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor