Petak, 18 Septembra, 2020
Velika Kladuša 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
20. Marta. 2020., Velika Kladuša Izvor vijesti: VKportal.BA
Dom zdravlja Velika Kladuša uputio apel građanima i obavijest pravnim subjektima

Obzirom da smo suočeni sa velikom problemom kršenja pravila samoizolacije od strane lica kojima je rješenjem federalnog sanitarnog inspektora određena samoizolacija,  Krizni štab ZU Dom zdravlja Velika Kladuša upućuje apel građanima da poštuju pravila samoizolacije, da ostanu kod kuće izdvojenih od ostalih ukućana, da u slučaju pojave simptoma (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, druge rane simptome bolesti kao što su groznica, bolovi u mišićima) kontaktiraju odgovornu osobu Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, da ne dolaze u Dom zdravlja jer tako mogu ugroziti medicinsko osoblje i druge pacijente, što bi u konačnici dovelo do kolapsa zdravstvenog sistema.

Upozoravaju se građani da je za kršenje pravila samoizolaciji predviđena  novčana kazna, ali i kazne zatvora.

Poseban apel upućujemo starijim osobama i osobama sa kroničnim oboljenjima da ne izlaze iz svojih kuća osim u slučaju prijeke potrebe, a posebno da izbjegavaju javna mjesta kao što su trgovine, banke, pošte, šelter sale, i sl., te porodična okupljanja na kojima je prisutan veći broj osoba.

U slučaju osjećaja anksioznosti povodom pojave pandemije, građanima je na raspolaganju psihološka podrška , koja će putem telefona na broj 037/316-186 biti pružena svima koji imaju problema sa prevazilaženjem ove krize. Telefonska linija Centra za mentalno zdravlje je otvorena svaki radni dan u terminu od 7 do 13 sati.

Obavještavaju se svi pravni subjekti koji su u skladu sa Naredbom kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK-a u obavezi da vrše pojačanu vanrednu dezinfekciju prostorija i površina, da je Higijensko epidemiološka služba ZU Dom zdravlja Velika Kladuša na osnovu rješenja Federalnog ministarstva zdravstva ovlaštena da obavlja preventivnu i protuepidemijsku dezinfekciju kao opću i posebnu mjeru za suzbijanje širenja zaraznih bolesti, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o načinu obavljanja obavezne dezinfekcije,dezinsekcije i deretizacije.

Za informacije i dogovor o terminu vršenja dezinfekcije zvati na broj telefona 062/326-077, kontakt osoba Adis Ćerimović  dipl.sanit.ing..

Važne telefonske brojeve Doma zdravlja Velika Kladuša možete vidjeti OVDJE.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor