Petak, 10 Aprila, 2020
Velika Kladuša 6° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
11. Februara. 2020., BiH Izvor vijesti: klix.ba
Dodatne pogodnosti šefovima Parlamenta BiH – to bi nas trebalo koštati 1.700.000 KM

Šest šefova Parlamentarne skupštine BiH u 2020. godini dobit će nova vozila, dodatne savjetnike, veće limite za telefon, kao i veće naknade za putne troškove ukoliko Administrativna komisija PSBiH ne povuče svoju odluku koja je već upućena Vijeću ministara BiH na potvrđivanje. Sjednice Administrativne komisije Parlamentarne skupštine BiH nisu otvorene za javnost, a mediji nakon njih dobivaju relativno slabe informacije o tome šta su državni parlamentarci usvojili na jednoj od najvažnijih parlamentarnih komisija. Prijedloga za izmjenu projekcije budžeta za 2020. godinu, a i slične odluke, vjerovatno su jedan od razloga zbog kojeg sjednice Administrativne komisije PSBiH nisu otvorene za medije.

Kako saznaje portal Klix.ba, članovi ove komisije na sjednici održanoj 3. februara 2020. godine povećali su za 1.713.000 KM budžet predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH, odnosno Denisu Zvizdiću, Borjani Krišto, Nebojši Radmanoviću, Draganu Čoviću, Bakiru Izetbegoviću i Nikoli Špiriću.

Protiv ove odluke pismeno su se pobunili predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović. Zvizdić je u pismenom dopisu naveo da se protivi predloženom uvećanju budžeta te da odluka Administrativne komisije PSBiH nije rezultat dogovora Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Slično pismeno protivljenje dostavio je i Bakir Izetbegović.

No, da se vratimo odluci koju je usvojila komisija u sastavu Obren Petrović (SNSD), Bariša Čolak (HDZ), Amir Fazlić (SDA), Lidija Bradara (HDZ), Vlatko Glavaš (DF), Borjana Krišto (HDZ), Nermin Mandra (SDA), Sredoje Nović (SNSD), Nebojša Radmanović (SNSD), Asim Sarajlić (SDA), Safet Softić (SDA) i Nikola Špirić (SNSD).

Povećali šefovima broj savjetnika i rezervisali novac da im “namjeste” kancelarije

Administrativna komisija PSBiH je odlukom od 3. februara 2020. godine povećala stavku za plaće i naknade i to za 410.000 KM. Razlog tome je zapošljavanje dodatnih šest savjetnika u kabinetima članova rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, a obrazloženje su “potrebe prouzrokovane obimnosti i kompleksnosti poslova i zadataka, kao i raznovrsnost poslova sa stanovišta struke.

S obzirom na to da savjetnici ne mogu savjetovati u hodnicima, Administrativna komisija se pobrinula i da poveća za 46.000 KM sredstva za namještaj. To je novac koji će biti iskorišten da se “namjeste” kancelarije novim savjetnicima, a komisija je tim povodom ispitala i tržište te cijene namještaja. Inače, svaki član rukovodstva PSBiH već ima pravo na jednog savjetnika i jednog šefa kabineta.

Šest novih automobila za šest šefova

Odlukom Administrativne komisije PSBiH odobreno je izdvajanje čak 660.000 KM za kupovinu šest novih automobila. Prema ranijim projekcijama previđeni budžet za ovu stavku iznosio je 222.000 KM.

Kao obrazloženje navedeno je da Parlamentarna skupština BiH raspolaže voznim parkom koji ima 14 limuzina i jedan kombi. Jedan Audi i kombi stari su više od devet godina, pet automobila marke Passat staro je više od sedam godina, dva Passata više od pet godina, četiri su starija od sedam godina, a jedan više od tri godine. Kako je navedeno, u 2019. godini na održavanje ovih automobila plaćeno je 30.000 KM.

Povećani izdaci za telefone i putne troškove

Administrativna komisija PSBiH usvojila je odluku kojom se povećavaju izdaci za putne troškove, izdaci telefonskih i poštanskih usluga, izdaci za usluge prijevoza i govora, izdaci za tekuće održavanje i izdaci za ugovorene i druge usluge i to 589.000 KM. Putni troškovi povećani su za 403.000 KM, izdaci za telefonske i poštanske usluge za 10.000 KM, izdaci za usluge prijevoza i goriva za 35.000 KM, izdaci za tekuće održavanje 35.000 KM i izdaci za ugovorene i druge posebne usluge 106.000 KM.

U obrazloženju je navedeno da je ova sredstva neophodno osigurati za “realizaciju poslova planiranih u Parlamentarnoj skupštini BiH, a i onih koji nisu urađeni u prethodnom periodu zbog zastoja u formiranju vlasti i zapošljavanja dodatnog kadra, što donosi dodatne troškove navedenih usluga”.

Komisija može povući svoju odluku, ciljano je skrivali od medija

Kako nam je ispričao jedan član Administrativne komisije PSBiH, a koji je želio ostati anoniman, odluka je ciljano sakrivena od građana BiH zbog straha od reakcija kakve bi mogle uslijediti. Naime, Parlamentarna skupština BiH više od godinu se nalazila u potpunoj blokadi, a sve vrijeme parlamentarcima su isplaćivane enormno visoke plaće u iznosu od oko 6.000 KM, iako nisu održavali sjednice.

Povećanje budžeta na Administrativnoj komisiji PSBiH uslijedilo je odmah nakon što je Parlamentarna skupština BiH započela rad u punom kapacitetu ili da budemo još precizniji na prvoj sjednici Administrativne komisije PSBiH održanoj nakon konstituirajuće sjednice.

Posebno je zanimljiva pozicija parlamentaraca iz reda SDA u Administrativnoj komisiji PSBiH, a bez čijih ruku ne bi bilo moguće usvojiti povećanje s obzirom na to da su se odluci usprotivili i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić.

Administrativna komisija Parlamentarne skupštine BiH još uvijek može povući ranije donesenu odluku, a koja je već dostavljena Vijeću ministara BiH, tačnije Ministarstvu finansija i trezora BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor