Subota, 8 Avgusta, 2020
Velika Kladuša 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
6. Marta. 2012., Region
Dijeljena imovina SFRJ: BiH dobila “cijelu” ambasadu u Najrobiju i “pola” u Alžiru

Ukupno su podijeljena 23 diplomatsko-konzularna predstavništva SFRJ

 Temeljem Ugovora o pitanjima sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, u Zagrebu je održan sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ na kojem je dogovorena raspodjela ukupno 23 objekta diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u tri zemljopisne regije, priopćeno je u utorak iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Predstavnici pet država sljednica, koji zajedno čine Zajednički odbor za sukcesiju, dogovorili su raspodjelu u naravi ukupno 23 objekta diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u tri zemljopisne regije.

U regiji Latinske Amerike i Kariba ukupno je raspodijeljeno 6 objekata: Republici Hrvatskoj generalni konzulat bivše SFRJ u Santiago de Čileu, Republici Sloveniji rezidencija bivše SFRJ u Brazilu i generalni konzulat bivše SFRJ u Sao Paolu (Brazil), a Republici Srbiji ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Limi (Peru) te ambasada bivše SFRJ u Caracasu (Venezuela).

U regiji Sjeverne Afrike ukupno je raspodijeljeno pet objekata: Republici Sloveniji ambasada bivše SFRJ u Rabatu (Maroko), Republici Srbiji ambasada, rezidencija i konzulat bivše SFRJ u Kairu (Egipat), a Republici Hrvatskoj ambasada bivše SFRJ u Tunisu, dok je ambasada bivše SFRJ u Alžiru raspodijeljeno u jednakim dijelovima Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u svrhu zajedničke prodaje ili drugu svrhu prema njihovu bilateralnom dogovoru.

U zemljopisnoj regiji Južne Afrike i Sahare ukupno je raspodijeljeno 12 objekata: Republici Hrvatskoj rezidencija bivše SFRJ u Nairobiu (Kenija), ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Kartumu (Sudan), te rezidencija bivše SFRJ u Madagaskaru.

BiH raspodijeljeno je ambasada bivše SFRJ u Nairobiju (Kenija), Republici Sloveniji ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Dar es Salamu (Tanzanija), te rezidencija bivše SFRJ u Maliju, a Republici Srbiji ambasada bivše SFRJ u Kampali (Uganda), ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Kinšasi (DR Kongo), te ambasda i rezidencija bivše SFRJ u Lusaki (Zambija).

Predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ usuglasili su se da se za zgradu ambasada bivše SFRJ u Bonnu (Savezna Republika Njemačka), nastavi s postupkom zajedničke prodaje, time da se budući troškovi advokatskih i agencijskih usluga za svrhu zajedničke prodaje, kao i postignuta kupoprodajna cijena, dijele razmjerno utvrđenim omjerima u vrijednosti za svaku državu sljednicu.

Istodobno su predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju usvojili i Zapisnike Ekspertne grupe za sukcesiju kulturnih dobara bivše SFRJ iz Skoplja (od 26. i 27. oktobra 2011. godine) te iz Ljubljane (od 30. i 31. januara 2012. godine), uz napomenu da je u toku i stvarna primopredaja kulturnih dobara.

Sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju održat će se u Skoplju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja ove stranice slažete se sa korištenjem Kolačića u svrhe rada stranice. više informacija

Mi i naši partneri upotrebljavamo kolačiće ili identifikatore uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na dugme kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu.

Zatvori prozor