Subota, Maj 11, 2019
Velika Kladuša 24° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
27. Novembar. 2018., BiH Izvor vijesti: N1 / Klix
Žestok verbalni okršaj u Parlamentu FBiH: “Ovo je dno dna, neka vas je sramota” (VIDEO)

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Damir Mašić, SDP-ov zastupnik imali su žestok verbalni okršaj tokom konstituirajuće sjednice novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

SDP, DF i Naša stranka su predložili Elvira Karajbića za novog predsjedavajućeg – a Damir Mašić je tražio da se sjednica nastavi i da se na dnevnom redu nađe ova tačka koja je prethodno poslana na protokol.

“Obzirom da sljedeća tačka dnevnog reda, koja se zove izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ja kao predsjedavajući u ovom trenutku, klubovi poslanika podnose prijedloge za predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća oba doma”, kazao je Mušić.

“S obzirom na ozbiljnost, nemamo potpuni pregled ili pisane dokumente, koji definišu konstituisanje klubova, kao ovlaštenih predlagača…”

Mašić je potom tražio poslovničku intervenciju rekavši da je predano na protokol i da su formirani klubovi, te je od Mušića tražio da nastave sjednicu.

“Ne radite to i nastavite sjednicu”, poručio je Mašić, zatim je tražio 15-minutnu pauzu i da svi dobiju ono što je dostavljeno na protokol.

“Nismo u mogućnosti sada”, kazao je Mušić.

“Ne možete to uraditi. Ne možete”, ponavljao je Mašić.

“Ostajemo raditi ovdje. Ako želite vi to sebi raditi i ovom Domu, samo nastavite. Niste mi dali poslaničku intervenciju i niste mi dali pauzu. Ne možete se tako ponašati. Ovo je dno dna šta radite sa predstavničkim domom. Je li vam sada jasno što većina ne želi da ništa vodite. Istekao vam je mandat. Mi ćemo ostati”, burno je reagovao Mašić.

Mušić je samo poručio da nema uslove da nastavi sjednicu.

“Neka vas je sramota”, dodao je Mašić.

“Ignorištete parlamentarnu većinu ovdje. Većina hoće da nastavi sjednicu. Izađite predsjedavajući i objasnite što ste prekinuli sjednicu. Vi silujete demokratiju. Ovo što radite nije zabilježeno. Kad nemate većinu – onda ćete primijeniti silu. Onda se pitate što niko od neće da pravi ništa s vama”, kazao je Mašić.


Prema poslovniku, prijedlog za izbor predsjedavajućeg i dva potpredsjedavajuća PDFBiH podnose klubovi poslanika. Da li prijedlog može biti zakonit ako su zvanično fomirana samo tri kluba – nije prezirano.

Ipak, nakon što je Mušić odgodio raspravu i napustio salu Parlamenta FBiH zajedno sa zastupnicima SDA i HDZ, ostatak parlamentarnih stranaka prikupio je dovoljan broj potpisa za nastavak sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Nastavak je započeo u 16:30 sati, a pozivi su bili dostavljeni i federalnim parlamentarcima iz reda SDA i HDZ-a, a koji se na njih nisu odazvali.

Ukupno 52 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH stavilo je svoje potpise na zahtjev za nastavkom sjednice.

S obzirom da se na poziv nije odazvao ni Mušić, predsjedavanje današnjom sjednicom je preuzeo najstariji izabrani zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a.

Na današnjoj sjednici nisu izabrani zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to će biti urađeno u narednom periodu, a SDA-u i HDZ-u ostavljena je mogućnost da se obrate Ustavnom sudu FBiH ukoliko smatraju da su danas prekršene procedure.

Karajbića je za predsjedavajućeg podržalo 52 zastupnika.

Sjednica je prekinuta nakon izbora predsjedavajućeg.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori