Petak, Maj 10, 2019
Velika Kladuša 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
21. Maj. 2018., Velika Kladuša Izvor vijesti: VKportal.BA
Zbog greške ginekologinje u D.z. Velika Kladuša dijete rođeno sa oštećenjem mozga

Redakciji VKportal.BA obratili su se roditelji četvero djece, kojima je novorođeno dijete rođeno sa oštećenjem mozga, kako navode zbog propusta ginekologinje u Domu zdravlja Velika Kladuša, njihovu priču prenosimo u cijelosti:

Dr. Hasić Azra, ginekologinja iz Bihaća koja radi u poliklinici u Bihaću redovnih osam sati dnevno u popodnevnim satima fizički je honorarno angažirana u Domu zdravlja Velika Kladuša od strane direktora ove ustanove dr. Senada Okanovića. Radeći honorarno čini stručne greške, propuste u dijagnostici, liječenju, neotkriva vidne anomalije, koje se mogu i trebaju u svim sedmicama trudnoće otkriti.

Trudnice sa takvim anomalijama se šalju za porođaj na kliniku gdje se iste moraju u takvim ustanovama poroditi radi hitnog i neodložnog tretmana ugroženog novorođenog djeteta, a sve u cilju prevencije i smanjenja teških neuroloških komplikacija.

U ovom slučaju kod Dervišević rođ. Hozanović Indire iz Vrnograča je utvrđena uredna trudnoća, uredna morfologija, trudnoća bez anomalija i ista se šalje na porođaj na ginekologiju u Bihać.

Kod dr. Azre Hasić sam bila 23.12.2017. godine u 28 sedmici trudnoće, pregledala me ultrazvučno i ginekološki utvrdila da je trudnoća potpuno uredna, navodi majka Indira.

Drugi pregled izvršila je u 31 sedmici trudnoće 06.01.2018. godine. Pregledala me je ultrazvukom, uz nađene parametre utvrdila i potpisala, ovjerila svojim pečatom da je morfologija ploda uredna za dob trudnoće, što znači da nema nikakvih anomalija, niti bilo kakvih izraslina na tijelu, niti bilo kakvih nenormalnih promjena na organima, također navodi majka Indira.

Porodila sam se 14.03.2018. godine u 09,20 sati, muško, TT:3200/49cm, sa defektom (rupom) na desnoj strani glave iznad uha i u čijoj je kilnoj vreći dio mozga van oklopa kostiju, veličine šake.

Kod poroda je došlo do pucanja mozgovnih ovoja sa kožom, trganjem mozgovine, što je došlo do oštećenja mozga i curenja mozgovne tekućine (likvora), navodi majka Indira.


Ovaj način porođaja je izazvao teško i dugotrajno oštećenje mozga i infekciju mozga. Dijete se liječi od 15.03.2018. godine na Neurološkoj klinici UKC Sarajevo, sa vidljivim komplikacijama i neizvjesnog ishoda po život, a sve zbog površnog i nestručnog pregleda, te nehtijenja slanja trudnice na Klikniku radi porođaja.

Obmanula je mene kao trudnicu, te osoblje ginekologije u Bihaću, koji su vjerom urednog nalaza kako i stoji u povijesti bolesti, stavili me u postupak za porod, navodi majka Indira.

O ovom je pismeno obaviješten direktor Doma zdravlja Velika Klauduša dr. Senad Okanović, te Liječnička komora (Odbor za stručna pitanja), a ovim putem želimo da obavijestimo i javnost, navode roditelji.

Pošto je ginekologinja Hasić Azra učinila ne samo stručnu grešku, zbog propusta u dijagnostici i izboru postupka poroda nego i krivično djelo, kao i direktor Doma zdravlja Velika Kladuša dr. Senad Okanović koji angažira ovakav profil nestručnog kadra samo da bi ispoštovao čistu “formu” postojanja ginekologa na području Velike Kladuše, pokrenućemo i sudski spor protiv istih da ostvarimo svoja prava i da drugi ne dođu u istu ili sličnu situaciju, jer ovaj propust je donio familiji nesreću, neizvjesnost i iscrpljivost za tretman djeteta sa trajnim neurološkim komplikacijama, navode roditelji.


Na kraju se postavlja pitanje kome odgovaraju doktori koji čine stručne greške, koji usložnjavaju i produbljuju komplikacije zbog neotkrivanja kod redovnih pregleda i nepoduzimanja pravovremenih radnji slanja pacijentice (trudnice) u klinike koje su nadležne i osposobljene za zbrinjavanje urođenih anomalija, pitaju se roditelji Indira Dervišević i Elvedin Ahmetović iz Vrnograča.

U prilogu:

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori