Subota, Maj 11, 2019
Velika Kladuša 23° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
23. Januar. 2019., BiH Izvor vijesti: klix.ba
Za državnu tužiteljicu Gordanu Tadić korupcija nije sistemski problem

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić predstavila je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća svoj program rada, napomenuvši da joj je najveći dosadašnji uspjeh to što je stabilizovano Tužilaštvo BiH.

Član VSTV-a Goran Nezirović je, nakon predstavljenog programa, potencijalnu glavnu tužiteljicu pitao koji su njeni najveći uspjesi za vrijeme obnašanja funkcije vršiteljice dužnosti, na šta je odgovorila: “Ima tu uspjeha, najveći uspjeh je stabilizacija institucije.”

Tadić je kazala da je sve vrijeme tu stabilizaciju održavala kontinuiranim radom, što je, smatra ona, njen najveći uspjeh.

“Ima tu još mnogo stvari, tu je i nova zgrada Tužilaštva. Sada smo u novoj zgradi”, rekla je Tadić.

Napomenula je da u Bosni i Hercegovini ima korupcije, ali da građani sliku o tome stvaraju na osnovu medijskih izvještavanja što, prema njenim riječima, nije relevantno.

“Građani sliku stvaraju na osnovu medijskih izvještavanja, a kada ih pitate da li vjeruju tim medijima – oni kažu da ne vjeruju. Ali, korupcije ima, ja mislim da to nije sistemski problem. Mislim da smo spremni da se s tim uhvatimo ukoštac”, rekla je ona.

Navela je da se tek upoznala sa problemima na drugom odjelu Tužilaštva, vezanom za predmete terorizma.

Tadić, prema načinu predstavljanja svog programa, nije ostavljala sumnju da neće biti izabrana za glavnu tužiteljicu.

“Program je napisan na 62 stranice kucanog teksta. Dato je zatečeno i stanje u kojem se trenutno nalazimo. Predviđeno je 14 mjera za ratne zločine”, kazala je ona.

Napomenula je da je, vezano za slučajeve ratnih zločina, mjere davala na osnovu državne strategije i preporuka međunarodnih organizacija.

“Nastavit ćemo sarađivati sa MKSJ. Formirana je baza podataka koja će se ažurirati. Biće određenih preraspodjela unutar Tužilaštva”, rekla je Tadić.

Navela je da je, za vrijeme njenog mandata, definisana visoka korupcija, napomenuvši da se to odnosi na lica koja su počinila štetu veću od 100 hiljada KM.

“U proteklom periodu imamo značajan rezultat u pogledu nelegalno stečene imovine”, istakla je Gordana Tadić.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori