Srijeda, Septembar 18, 2019
Velika Kladuša 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
2. Mart. 2012., Region
“WikiLeaks” objavio dokumente “Stratfora”: MMF je jedan od krivaca za raspad Jugoslavije

Ekonomske mjere štednje MMF-a nametnute SFRJ su izazvale socijalne nemire

 Jedan od krivaca za krvavi raspad Jugoslavije je i Međunarodni monetarni fond (MMF). Ova informacija je objavljena u povjerljivom internom dokumentu iz 2009. godine američke obavještajne kompanije “Stratfor”, objavljenog na sajtu “WikiLeaks”.

U dopisu sa smjernicama koje su date “Stratforovim” analitičarima kako da prikupljaju informacije sa područja bivše Jugoslavije, navedeno je da su ekonomske mjere štednje MMF-a nametnute SFRJ izazvale socijalne nemire koji su dijelom krivi za rat.

Zato “Stratfor” daje instrukcije svojim analitičarima da posebno obrate pažnju na socijalna pitanja u regionu. Od ključne važnosti je praćenje signala da Zapadna Evropa daje sredstva za pomoć i razvoj regionu, kao i posjeta delegacija MMF-a u zemljama regiona.

– Pazite na probleme u bankarskom sektoru, bilo kakvo pominjanje stranih banaka koje regionu rade nešto neuobičajeno, poput zatvaranja poslovanja ili spriječavanja investicija, navodi se u pomenutom dokumentu.

Balkanska pitanja samo su dio interesovanja “Stratforovog” osoblja. “WikiLeaks” je, tako, objavio imejl-poruke koje su razmenili zaposleni u toj obavještajnoj kompaniji, na osnovu kojih je moguće zaključiti da su Izrael i Rusija postigli dogovor o razmjeni pristupnih kodova za rakete i bespilotne letjelice, ocjena je izraelskih medija.

Izrael je navodno dao Rusiji šifre za povezivanje s bespilotnom letjelicom koju je prodao Gruziji, a u zamjenu za to Rusija je dala jevrejskoj državi kodove za odbrambeni sistem “Tor – M1”, koji je prodala Iranu. U dokumentu, osoba zaposlena u “Stratforu” poziva se na meksički izvor.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori