Nedjelja, Juli 21, 2019
Velika Kladuša 36° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
19. Mart. 2012., BiH
VIDEO/DANAS POČINJE SA RADOM: Pogledajte kako izgleda prva solarna elektrana u BiH

U Kalesiji če danas svečano biti otvorena prva solarna elektrana u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u sastavu sportske dvorane koja je u izgradnji. POGLEDAJTE VIDEO!

 Firma Eko energija će prikupljati sunčevu energiju, ko ju će putem solarnih modula pretvarati u električnu, a potom slati u sistem Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

“Prilikom instalacije solarnih modula korištena je najsavremenija tehnologija u ovoj oblasti. Solarna oprema instalirana je na krovu Gradske dvorane u Kalesiji, na kon što je u maju prošle godine Opšinsko vijeće Kalesija donijelo odluku o dodjeli u zakup krova dvora ne za ovu namjenu”, kazao je Sadik Fatić.
Tokom godine će se proizvoditi električna energija u vrijednosti od oko 100.000 maraka.

Investicija će se isplatiti nakon 10 godina.

“Nakon otvaranja ove prve elektrane, naša firma će nastaviti praksu uzimanja u zakup slobodnih površina na krovovi ma stambeno-poslovnih objekata u općini Kalesija, kako bi u perspektivi prikupljali što više sunčeve energije, koja će se pretvarati u električnu energiju”, kazao je Fatić.

Svečanom puštanju u rad prve solarne elektrane prisustvovat će Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona i drugi zvaničnici.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori