19. Mart. 2012., BiH
VIDEO/DANAS POÄŒINJE SA RADOM: Pogledajte kako izgleda prva solarna elektrana u BiH

U Kalesiji če danas svečano biti otvorena prva solarna elektrana u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u sastavu sportske dvorane koja je u izgradnji. POGLEDAJTE VIDEO!

 Firma Eko energija će prikupljati sunčevu energiju, ko ju će putem solarnih modula pretvarati u električnu, a potom slati u sistem Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

“Prilikom instalacije solarnih modula korištena je najsavremenija tehnologija u ovoj oblasti. Solarna oprema instalirana je na krovu Gradske dvorane u Kalesiji, na kon što je u maju prošle godine Opšinsko vijeće Kalesija donijelo odluku o dodjeli u zakup krova dvora ne za ovu namjenu”, kazao je Sadik Fatić.
Tokom godine će se proizvoditi električna energija u vrijednosti od oko 100.000 maraka.

Investicija će se isplatiti nakon 10 godina.

“Nakon otvaranja ove prve elektrane, naša firma će nastaviti praksu uzimanja u zakup slobodnih površina na krovovi ma stambeno-poslovnih objekata u općini Kalesija, kako bi u perspektivi prikupljali što više sunčeve energije, koja će se pretvarati u električnu energiju”, kazao je Fatić.

Svečanom puštanju u rad prve solarne elektrane prisustvovat će Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, Erdal Trhulj, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona i drugi zvaničnici.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH