4. Mart. 2012., Velika Kladuša
VIDEO: Ratni zločinac Fikret Abdić se neće vratiti u Kladušu!

Nakon odsluženih 10, od ukupno 15 godina zatvora, na koliko je osuđen, Fikret Abdić u petak, 9. marta, izlazi na slobodu, saznaje DEPO PORTAL od izvora bliskih Abdićevoj porodici i prijateljima. Međutim, Babo se za sada ne vraća u Veliku Kladušu.

Prema informacijama do kojih je došao DEPO PORTAL, nakon puštanja na slobodu Fikret Abdić će se zaputiti u Pulu gdje će ga dočekati članovi njegove porodice, prijatelji i pristalice iz Velike Kladuše i Bosanske Krajine, koji mu priređuju veliki svečani doček. Međutim, kako saznajemo, Babo se za sada neće vraćati u Veliku Kladušu.

Naime, krajem septembra prošle godine Komisija o prijevremenom puštanju na slobodu suda u Puli prolongirala je odluku o puštanjU Fikreta Abdića na uvjetnu slobodu za mart ove godine. Novo zasjedanje Komisije, kako saznaje naš portal, zakazano je za 9. mart, a odluka o puštanju na slobodu je već donijeta.

Fikret Abdić tako je odslužio 10 godina i pet mjeseci od ukupno 15 godina zatvora, na koliko je osuđen zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima.

Podsjećanja radi, Fikret Abdić je jedan od najistaknutijih privrednika predratne BiH, koji je uspio da izgradi jedan od najmoćnih poljoprivrednih i poslovnih imperija na prostoru cijele bivše Jugoslavije – ‘Agrokomerc’. Građani Velike Kladuše i Cazinske krajine, najvećim dijelom zaposleni u ovom preduzeću, nikada nisu zaboravili period privredne ekspanzije i zavidnog socijalnog statusa u vrijeme Babinog rukovođenja ‘Agrokomercom’. To je jedan od razloga ZAšto Fikret Abdić i danas ima svoje pristalice koje bi ga voljele ponovo videti u Krajini.

U septembru 1991. godine Fikret Abdić ulazi u politiku, pristupivši Stranci demokratske akcije, da bi dvije godine kasnije započeo vlastito političko djelovanje na prostoru Velike Kladuše, gdje uspostavlja tzv. “Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu”. Po završetku rata u BiH odlazi u Hrvatsku.

Tokom rata, te nakon njega optuživan je za zločine nad cilvilima i ratnim zarobljenicima, a u julu 2002. godine na karlovačkom Županijskom sudu zbog istih optužbi biva i osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora, da bi Vrhovni sud presudu smanjio na 15 godina.

Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne odbrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet hiljada ljudi.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša