Četvrtak, Juni 6, 2019
Velika Kladuša 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
4. Mart. 2012., Velika Kladuša
VIDEO: Ratni zločinac Fikret Abdić se neće vratiti u Kladušu!

Nakon odsluženih 10, od ukupno 15 godina zatvora, na koliko je osuđen, Fikret Abdić u petak, 9. marta, izlazi na slobodu, saznaje DEPO PORTAL od izvora bliskih Abdićevoj porodici i prijateljima. Međutim, Babo se za sada ne vraća u Veliku Kladušu.

Prema informacijama do kojih je došao DEPO PORTAL, nakon puštanja na slobodu Fikret Abdić će se zaputiti u Pulu gdje će ga dočekati članovi njegove porodice, prijatelji i pristalice iz Velike Kladuše i Bosanske Krajine, koji mu priređuju veliki svečani doček. Međutim, kako saznajemo, Babo se za sada neće vraćati u Veliku Kladušu.

Naime, krajem septembra prošle godine Komisija o prijevremenom puštanju na slobodu suda u Puli prolongirala je odluku o puštanjU Fikreta Abdića na uvjetnu slobodu za mart ove godine. Novo zasjedanje Komisije, kako saznaje naš portal, zakazano je za 9. mart, a odluka o puštanju na slobodu je već donijeta.

Fikret Abdić tako je odslužio 10 godina i pet mjeseci od ukupno 15 godina zatvora, na koliko je osuđen zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima.

Podsjećanja radi, Fikret Abdić je jedan od najistaknutijih privrednika predratne BiH, koji je uspio da izgradi jedan od najmoćnih poljoprivrednih i poslovnih imperija na prostoru cijele bivše Jugoslavije – ‘Agrokomerc’. Građani Velike Kladuše i Cazinske krajine, najvećim dijelom zaposleni u ovom preduzeću, nikada nisu zaboravili period privredne ekspanzije i zavidnog socijalnog statusa u vrijeme Babinog rukovođenja ‘Agrokomercom’. To je jedan od razloga ZAšto Fikret Abdić i danas ima svoje pristalice koje bi ga voljele ponovo videti u Krajini.

U septembru 1991. godine Fikret Abdić ulazi u politiku, pristupivši Stranci demokratske akcije, da bi dvije godine kasnije započeo vlastito političko djelovanje na prostoru Velike Kladuše, gdje uspostavlja tzv. “Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu”. Po završetku rata u BiH odlazi u Hrvatsku.

Tokom rata, te nakon njega optuživan je za zločine nad cilvilima i ratnim zarobljenicima, a u julu 2002. godine na karlovačkom Županijskom sudu zbog istih optužbi biva i osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora, da bi Vrhovni sud presudu smanjio na 15 godina.

Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne odbrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet hiljada ljudi.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori