Srijeda, Juni 19, 2019
Velika Kladuša 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
29. Februar. 2012., Unsko-Sanski Kanton
VIDEO: Počelo suđenje Sakibu Dautoviću

Saslušanjem svjedoka optužbe Damira Ćejvanovića, Mirsada Keserovića i Edina Hrnića, danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Bihaću počeo glavni pretres protiv Sakiba Dautovića, optuženog za ratni zločin nad civilima te ubistvo Rasima Erdića. Predalažući dokaze kantonalni tužilac Nazif Felić kazao je kako će tokom postupka, prije svega iz iskaza oštećenih koji će biti saslušani kao svjedoci, Tužilaštvo USK dokazati krivicu optuženog Dautovića.

Tatjana Savić, braniteljica optužnog  po službenoj dužnosti  kazala je da je  u  odbrana u fazi istrage  i da još uvijek ne može detaljno govoriti o dokazima koje planira izvesti. No istakla je odbrana će prije svega dozati da optuženi nije bio komandir  jedinice za obezbjedjenje objekata i lica, niti da je počinio djela koja mu se stavljaju na teret. Saslušani svjedoci Ćejvanović, Keserović i Hrnić  bivši su  pripadnici jedinice OBL-a (obezbjeđenje objekata i lica) kao i  optuženi Sakib Datutović. Prema njihovim saznanjima  Dautović nije bio komandant već  kao i oni obični pripadnik jedinice.

Podsjećamo,  Sakibu Dautoviću, nekadašnjem komandiru voda za osiguranje objekata u sastavu Ministarstva odbrane i Vojne policije Autonomne pokrajine Zapadne Bosne , Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona  stavlja na teret da je 18. juna 1994. godine iz logora Drmaljevo u Dom zdravlja Velika Kladuša priveo 12 civila , koji su bili izloženi teškom fizičkom zlostavljanju. Dautović se tereti  i da je u augustu 1994. godine iz logora Drmaljevo odveo 15 zatočenika, od kojih je usljed zlostavljanja smrtno stradao Rasim Erdić.

Dautović je uhapšen u Kraljevini Norveškoj u aprilu 2007., te je poslije četiri godine provedene u ekstradicijskom pritvoru u novembru prošle godine izručen pravosudnim organima BiH i od tada se nalazi u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu u Bihaću.Nastavak glavnog pretresa zakazan je za sutra.

ZADNJE VIJESTI IZ Unsko-Sanski Kanton

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori