Srijeda, April 24, 2019
Velika Kladuša 15° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
29. Oktobar. 2018., Velika Kladuša Izvor vijesti: usn.ba
Velika Kladuša: Određena lokacija za migrante na graničnom prelazu Maljevac?

Stanje na velikokladuškom graničnom prijelazu Maljevac i danas je nepromijenjeno. Još jednu noć migranti i izbjeglice su proveli u improviziranom šatorskom naselju, granični prijelaz zatvoren, a privrednici ogorčeni.

Danas se oglasila i granična policija koja je u svom saopćenju jasno dala do znanja da je granični prijelaz Maljevac zatvoren odlukom nadležnih organa Republike Hrvatske, te da se prijelaz može otvoriti, ali da GPBIH ne može samostalno donijeti odluku o njegovom otvaranju.

Kako su naveli iz Granične policije, stanje u blizini graničnog prijelaza Maljevac danas je bilo mirno i pod kontrolom. Još uvijek se, van područja prijelaza, nalazi oko 200 migranata i izbjeglica koji ne žele dobrovoljno napustiti lokalitet na kojem su postavili improvizirane šatore.

Naglašavaju da su kontaktirali MUP USK u cilju njihovog izmještanja, ali da te mjere još uvijek nisu poduzete. Nezvanično saznajemo da MUP USK neće izvršiti prisilno izmještanje jer migranti ne remete javni red I mir, te ne ometaju uspostavu saobraćaja.

Na drugoj strani velikokladuški privrednici i danas su pokušali riješiti nastalu situaciju. Kako kažu, pronašli su lokaciju i objekat za njihov smještaj koji se nalazi na ulazu u Veliku Kladušu.

„Radi se o objektu i svemu drugom što treba za život i rad tih ljudi. Višestruko nadmašuje ono što imaju sada“, kaže Đedović.

Optimističan je ministar sigurnosti Dragan Mektić. Rješenje vidi do kraja dana.

„Imamo izglednu situaciju da to riješimo u kraćem vremenskom periodu. Trebam obaviti razgovor s premijerom USK i kad završim onda mislim da ću imati konkretno rješenje. Očekujem do kraja dana da ćemo naći rješenje za problem Maljevca“, kaže ministar Mektić.

Kako ističu privrednici, sutra u 13 sati su dogovorili sastanak sa premijerom Kantona, a nadaju se da će biti prisutni i predstavnici relevantnih državnih institucija. Ukoliko ne postignu dogovor, iz Udruženje najavljuju da će stvari uzeti u svoje ruke i čak primijeniti silu.

„Bojim se ako se ne riješi najdalje do sutra bit ćemo prisiljeni ponovo pozvati stanovništvo u proteste i riješiti problem prisilno. Jer situacija postaje sve alarmantnija“, kaže Đedović.

U saopćenju Granične policije stoji i to da je granični prijelaz Maljevac zatvoren isključivo odlukom nadležnih organa Republike Hrvatske, te da se prijelaz može otvoriti, ali da GPBIH ne može samostalno donijeti takvu odluku.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori