Utorak, Juni 25, 2019
Velika Kladuša 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
21. Oktobar. 2016., Biznis Izvor vijesti: BUKA
Većina građana BiH su energetski siromasi
Piše: E.P.

Svi smo mi energetski siromasi a da to ni ne znamo…

Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od ključnih problema današnjeg svijeta. Uz stalni rast cijena energije sve više se domaćinstava suočava sa problemima podmirivanja računa za energiju te bivaju prisiljeni živjeti u energetski neadekvatnim uslovima uz smanjenje životnog prostora zimi.

Energetski siromašnim društvima se smatraju sva domaćinstva koja za podmirivanje računa za vodu, električnu i toplotnu energiju troše preko 10 % od ukupnih prihoda ili nisu umogućnosti da plaćaju ove račune.

Evropska komisija objavila je 2015. Godine  studiju o siromaštvu u oblasti energije u evropskim zemljama i o načinima borbe protiv ove vrste siromaštva. Studija otkriva da, iako mnoge zemlje Evropske unije provode mjere za zaštitu ugrožene populacije, gotovo 11% stanovništva EU nije u mogućnosti da adekvatno zagrijava svoje domove po prihvatljivoj cijeni.

Procjenjuje se da je ovim pogođeno 54 miliona ljudi u Evropi (podaci iz 2012. god.). Ovaj problem je posljedica rastućih cijena energije, niskih primanja i činjenice da domovi nisu energetski efikasni, a to je naročito prisutno u zemljama centralne i južne Evrope, navodi se u studiji.

Dakako situacija u Bosni i Hercegovini gora je skoro 7 puta u odnosu na društva u evropskoj zajednici.

Istraživanje na uzorku od 100 domaćinstava u Tuzlanskom kantonu je pokazalo da ovi troškovi prosječno iznose 149 KM mjesečno i da 78 ispitanih domaćinstava  živi u energetskom siromaštvu.

Na pitanje koliko domaćinstava u BiH je energetski siromašno, odgovor je jednostavan.

„To su svi oni čija su ukupna primanja manja od 1500 KM. Tome trebamo dodati većinu penzionera, jer prosječna penzija iznosi 365 KM, a 60% penzionera, čija je penzija do 326 KM izdvaja 45% sredstava od svoje penzije na podmirivanje ovih računa. A da ne govorimo u kolikom energetskom siromaštvu žive porodice sa minimalnim platama, porodice bez primanja i socijalni slučajevi.“ rekla je Amira Kunto, stručni saradnik iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle

Ovo je problem koji nadležne institucije trebaju prepoznati i staviti u fokus svojih aktivnosti. Njegovo rješavanje zahtijeva prilagođavanje politika i mjera na lokalnom, nacionalnom i EU nivou.

Na temelju dostupnih podataka i provedenih analiza, moguće mjere su: Razviti model za identificiranje energetski siromašnih domaćinstava, izraditi liste prioriteta za smanjenje energetski siromašnih domaćinstva, poticati jedinice lokalne samouprave da sufinasiraju nabavku energetski efikasnih uređaja i energetsku sanaciju objekata siromašnih domaćinstava, uvesti redovni obilazak i energetsko savjetovanje ugroženih domaćinstava i na kraju povećati udio državnog proračuna za rješavanje ovih problema.

„Pogrešan pristup, koji se najčešće primjenjuje, je pomoć ugroženim porodicama pri kupovanju ugalj/drva i/ili plaćanje njihovih računa za energiju i vodu,  jer na taj način ne rješavamo problem nego ih činimo ovisnim“ saopšteno je u  Centru za ekologiju i energiju

Pomenuto istraživanje je rađeno u okviru  projekata “Smanjenje potrošnje energije i promjena navika – REACH“ kojeg implementira Centar za ekologiju i energiju, a koji ima za cilj da ojača energetski siromašna domaćinstva da preduzmu aktivnosti uštede energije i promjene svoje navike, i da se uspostavi energetsko siromaštvo kao problem koji zahtjeva prilagođene politika i mjera.

Projekat se istovremeno realizuje u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Centralno Europske Initiative i Austrijskog društva za razvoj.

Projektom je organizirana obuka energetskih mentora i savjetnika, nabavljena oprema za mjerenje potrošnje energije i vode, tokom posjeta 100 domaćinstava dijeljeni su setovi uređaja za uštedu energije i vode navodi se.

Na osnovu prikupljenih podataka je vršena analiza i proračunata je ukupna ušteda energije i vode nakon korištenja doniranih uređaja.

Snimljen je film o energetskom siromaštvu, izrađen je dokument o Nacionalnoj situaciji u pogledu energetskog siromaštva u BiH, Priručnik za energetske savjetnike i Brošura sa savjetima o uštedi energije za domaćinstva. Materijali se nalaze na sajtu Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori