Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
20. April. 2017., Zdravlje Izvor vijesti: 24sata
Većina to doživi: Iznenađujući dokaz da trebate više odmora
Radi se o prekomjernim kontrakcijama mišića oka. Obično se javlja u odrasloj dobi i to postepeno, a u nekim slučajevima se može proširiti na neke dijelove lica.

Svoje oči većina ljudi ne povezuje sa stresom, ali jedna pojava jasno ukazuje na to da previše radite, da ste pod stresom, umorni ili čak premoreni i da vjerojatno većinu dana provodite pred nekom vrstom ekrana. 

Riječ je o titranju oka. Javlja se bez najave, iznenada i traje nekoliko sekundi. Može se pojaviti i više puta u danu. 

Medicinski naziv za ovu pojavu je – blefarospazam. Radi se o prekomjernim kontrakcijama mišića oka, odnosno nekontroliranom titranju. To zapravo uzrokuje grčenje mišića koji okružuje oko i nemoguće ga je zaustaviti. Javlja se ili na oba oka ili na jednom.

Obično se manifestira u odrasloj dobi i to postepeno, a u nekim slučajevima se može proširiti na neke dijelove lica. 

Što uzrokuje blefarospazam?

U većini slučajeva temeljni uzrok je nepoznat. Međutim, često je povezan s:

  • umorom
  • nedostatkom sna
  • iritacijom očiju
  • stresom
  • kofeinom
  • i/ ili dugotrajnim radom na računaru. 

Blefarospazam je obično bezbolan i bezopasan, jedino što je neugodan. U nekim slučajevima titranje oka može biti simptom drugog medicinskog stanja – suhih očiju, upaljenih kapaka, osjetljivosti na svjetlo i rijetkih neuroloških problema. U većini slučajeva ovaj poremećaj sam nestaje, no ponekad je potrebno dodatno intervenirati, prenosi portal byrdie.co.uk.

Preventivne mjere su:

  • pokušati živjeti s manje stresa
  • dovoljno spavati
  • praviti pauze prilikom rada na računalu da se oči odmore
  • u krajnjem slučaju – otići na injekcije botoksa

Kako liječiti blefarospazam?

“Od 1989. injekcije Botoxa koriste se za smanjenje simptoma blefarospazma. Botox (botulinumtoxin A) je neurotoksin koji se koristi kao lijek u obliku injekcija u zahvaćeni mišić, a rezultat je opuštanje grča mišića. Sam način apliciranja injekcija nije bolan – prisutna je eventualno manja neugoda na mjestu uboda.

Prvi rezultati se vide unutar tri dana, a najviše jedan do dva tjedna nakon primjene Botoxa. Učinak traje otprilike tri do četiri mjeseca, kada se tretman može ponoviti. Nakon tretmana dolazi do opuštanja mišića, smanjenja nevoljkog i nekontroliranog treptanja te omogućuje povratak normalnom obavljanju svakodnevnih zadataka.”

Postoje dvije vrste ovog poremećaja:

Refleksni blefarospazam

– Refleksni blefarospazam je tonički grč kružnog mišića oka (grč kapka) i nastaje nadraživanjem trigeminalnog živca uslijed različitih očnih bolesti. Kod ovakvog tipa blefarospazma kapci su trajno grčevito zatvoreni. Blefarospazam udružen sa suzenjem oka (epifora) i nepodnošenjem svjetlosti (fotofobija) predstavlja trijas iritativnih simptoma koji se javljaju kod upalnih promjena na spojnici (konjunktivitis), bolesti prednjeg segmenta oka (keratitis i sl).

Simptomatski blefarospazam

– Simptomatski blefarospazam nastaje uslijed nadražaja centralnih ili perifernih dijelova facijalnog živca i refleksnim putem uslijed nadražaja oftalmičkog i optičkog živca. Pored grčevito zatvorenih kapaka, grčem mogu biti zahvaćeni drugi mišići lica inervirani facijalnim živcem. Obično se radi o kombinaciji toničkih i kloničnih grčenja. Simptomatski blefarospazam nastaje obično uslijed procesa unutar lubanje (postencefalitički parkinsonizam, apscesi, tumori i dr).

ZADNJE VIJESTI IZ Zdravlje

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori