26. Februar. 2012., Velika Kladuša
Uspješno završena humanitarna akcija za Zuhdiju Škrgića

Humanitarna akcija „Pomozimo da mladi Zuhdija Škrgić dobije bubreg“, koju je sredinom decembra prošle godine pokrenula Mreža nevladinih organizacija i Mjesna zajednica Velika Kladuša sa press konferencijom održanom u subotu, 25. februara, u uredu Mjesne zajednice Velika Kladuša uspješno je završena, ali još nije zaključena s obzirom da se očekuje prispjeće novčanih sredstava iz Indiane (SAD) koja bi trebala do kraja ovog vikenda da budu na računu Zuhdije Škrgića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zahvaljujući brojnim donacijama građana Velike Kladuše, USK-a, BiH, ali i naših sugrađana koji žive i rade u SAD-a i širom Evrope, u toku akcije prikupljeno je preko 95.000 KM i na ovaj način svi učesnici akcije su pomogli da se spasi život ovog osamnaestogodišnjaka iz Velike Kladuše koji bi trebao uskoro da otputuje u Francusku u grad Toulouse na transplantaciju bubrega.

Ostatak novčanih sredstva od 40.000 eura koliko košta transplantacija bubrega biće iskorišten za Zuhdijin postoperativni oporavak. Naime, cijena trenutne terapije kreće se do 860 KM, a nakon operacije terapija će se kretati u iznosu od oko 1.100 KM koju će Zuhdija morati koristiti godinu dana.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Zuhdija nije prisustvovao press konferenciji, ali u njegovo ime i u ime cijele porodice Škrgić, svim prisutnima se obratio Zuhdijin brat Elvir.

Šefik Šakinović, Kladuščanin iz Sjedinjenih Američkih Država koji je bio jedan od pokretača svih aktivnosti ove humane akcije u SAD-a stigao je u Veliku Kladušu i sa sobom donio dio novčanih sredstava koja su prikupljena u Americi.

Sve aktivnosti u toku ove humanitarne akcije odrađene su uspješno. Podsjećamo, krajem januara i u toku februara u velikokladuškim kafićima „Grand“, „Petica“ i „Lacoste“, te discoclubu „EX“ organizirani su humanitarni koncerti, a koncerti su također održani i u nekoliko američkih gradova. Održan je i malonogometni turnir, te su kasice za prikupljanje novčanih sredstava bile postavljene u brojnim kafićima, kladionicama, supermarketima i trgovinama širom općine.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša