Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
2. Novembar. 2018., Unsko-Sanski Kanton Izvor vijesti: usn.ba
USK: Nova pravila za nezaposlene koji su prijavljeni na BIRO

Nezaposlene na evidenciji Biroa rada u Federaciji BiH prilikom prijavljivanja za posao očekuju nova pravila. Umjesto dosadašnjih dva mjeseca, Birou rada morat će se javljati svakih 45 dana. Osim toga , nezaposlene osobe koje se prvi put prijavljuju na biro morat će potpisati izjavu da nigdje ne rade i da će, u suprotnom, snositi materijalnu i krivičnu odgovornost, kažu u Službi za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

U Unsko-sanskom kantonu na posao čeka oko 38 hiljada nezaposlenih, a najviše ih je u Bihaću i Cazinu. Podsjećamo, Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je pružio tehničku podršku Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u izradi novog Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja, sa namjerom da se na taj način uvedu elementi Reformskog paketa, odnosno da se jača savjetodavna funkcija.

U sklopu usvojenog Pravilnika, najznačajnija stavka je ona koja se odnosi na aktivno traženje posla od strane nezaposlenog lica a jasno je definisana članom 12. koji propisuje da je “nezaposlena osoba obavezna pridržavati se uslova o aktivnom traženju posla”.

U sklopu ovog člana navedene su i aktivnosti i stavke koje aktivno traženje posla iz perspektive nezaposlenog lica obuhvata – između ostalog te aktivnosti podrazumijevaju učešće u grupnom informisanju, ali i individualnim savjetovanjima te procesu profilisanja na čemu Projekat zapošljavanja mladih (YEP), a koji podržava Vlada Švicarske.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Unsko-Sanski Kanton

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori