U New Yorku uhapšen bivši vodnik APZB Sulejman Mujagić zbog ratnih zločina u BiH
29. Novembar. 2012. u 1:36

Bivši vodnik Armije Autonomne pokrajine Zapadna Bosna ubio je, ranio i mučio zarobljenike.

Sulejman Mujagić (50) uhićen je u New Yorku zbog optužbi da je kao vodnik Armije Autonomne pokrajine Zapadna Bosna 1995. godine ubio i mučio jednog zarobljenika te ranio i mučio drugog, javile su američke savezne vlasti, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mujagić bi mogao biti izručen Bosni i Hercegovini, gdje je optužen za ratne zločine. Uhićen je bez otpora u Utici, u kojoj živi od 1997. godine, a o čemu su američke federalne vlasti dojavu dobile 2008. godine. U međuvremenu je bio postao i američki državljanin.

Njegov vod optužen je za ranjavanje i mučenje dva zarobljenika iz Armije BiH. Jedan je poginuo od metaka iz kalašnjikova, a drugi je uspio pobjeći s prostrijelnim ranama i slomljenom potkoljenicom, prenosi Uticaod. Upravo je njegovo svjedočenje, u kombinaciji s istragom koja je trajala četiri godine, dovelo do Mujagićeva uhićenja. Prema sudskim dokumentima Mujagić je ili sam pucao i mučio zarobljenike ili je podređenima naredio da to učine.

Zapadnu je Bosnu kao autonomnu pokrajinu 1993. godine proglasio kontroverzni poduzetnik i političar Fikret Abdić. Iako pretežno bošnjačka, njezina je vojska tijekom rata surađivala s bosanskim Srbima te se borila protiv Armije BiH. Abdić je osuđen zbog ratnih zločina te je u zatvoru u Puli proveo 10 godina, a u rujnu je pušten na slobodu.

(Posjećeno 1 puta, 1 današnjih posjeta)
( )