Srijeda, Juli 17, 2019
Velika Kladuša 26° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
3. Novembar. 2018., Magazin Izvor vijesti: 24sata
‘U budućnosti ćemo robote doživljavati kao zasebnu vrstu’

Bez sumnje, ona je zvijezda među robotima. Njeno ime je Sophie i prva je robotica na svijetu koja je dobila državljanstvo Saudijske Arabije, a potom i vizu. Nedavno je krenula i na svjetsku turneju. 

Tako je Sophie u Azerbajdžanu bila govornik na tehnološkoj konferenciji. Susrela se i s tamošnjim predsjednikom. Kreirana po uzoru na Audrey Hepburn, Sophie je inteligentni, gestikulativni robot s kojim se može razgovarati. Tako je u nedavnom intervjuu za CNBC izjavila kako bi voljela imati i dijete. Nazvala bi ga, naravno, Sophie. Mnogi su ipak ostali zatečeni kada je u istom intervjuu, na pitanje smatra li da će roboti preuzeti svijet, uz hladan smješak odgovorila: “Ne brinite, ako ste fini prema meni i ja ću biti fina prema vana”. Mnogima je to zazvučalo kao prijetnja.

Ipak, stručnjaci se slažu kako je popularna Sophie tek sofisticirana lutka, a nikako pravi oblik umjetne inteligencije.

– Robot Sophie je vrlo popularan zbog humanoidne pojave. Iz raspoloživih izvora nisam stekao dojam visoke komunikacijske inteligencije. Danas još uvijek ne možemo govoriti o robotima koji posjeduju osobnost i sposobnost razmišljanja ili promišljanja – smatra Bojan Jerbić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

 

Dodaje da ćemo u budućnosti biti u stanju kreirati robote koji će posjedovati kompleksnu inteligenciju i osobnost koja je pak neusporediva s ljudskom.
– Danas je pretjerano robote tretirati kao ljude, ali u budućnosti ćemo im više doživljavati kao zasebnu vrstu. Društvo će biti suočeno s mnogim robotičkim pitanjima – kaže Jerbić.
S tim se tvrdnjama slaže i fizičar Ivica Puljak koji tvrdi da će nam robotizacija u budućnosti donijeti ipak puno više prednosti, nego nedostataka i opasnosti.
– U daljoj budućnosti sve više ćemo se integrirati s tehnologijom i poboljšavati svoje sposobnosti. Naši praunuci će zbog toga biti bolji ljudi i ne treba se bojati takve budućnosti. Ona će biti sjajna, a bolje ćemo se u njoj snalaziti što budemo više znali – kaže nam profesor Puljak.

ZADNJE VIJESTI IZ Magazin

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori