1. Juni. 2012., Region
Tomislav Nikolić: U Srebrenici nije bilo GENOCIDA!

Iako su Haški tribunal i Međunarodni sud pravde u Haagu donijeli pravosnažne presude da je u Srebrenici nad Bošnjacima počinjen genocid, Nikolić je u intervjuu za TV Crne Gore kazao kako je ‘genocid teško dokaziv na sudu’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras za Televiziju Crne Gore da neće priznati nezavisnost Kosova “čak ni po cijenu članstva zemlje u Evropskoj uniji”. Upitan da li postoji neka situacija u kojoj bi mogao da prizna nezavisnost Kosova, Nikolić je odgovorio negativno.

“Ne postoji takva situacija. Ima nešto što u životu ne možete da uradite”, naveo je on.

Nikolić je rekao da mu niko do sada nije postavio priznanje Kosova kao uslova za dalji napredak Srbije u evropskim integracijama.

“Hipotetičko je pitanje da li će neko postaviti taj uslov ili ne, ali me nije sramota i ne bježim od odgovornosti da saopštim da mene nema na spisku onih koji bi prihvatili da idemo u evropske integracije, a da se odreknemo Kosova i Metohije”, kazao je predsjednik Srbije.

Nikolić je takođe kazao da Srbija ostaje vojno neutralna, a da će, do ulaska u Evropsku uniju, njen glavni spoljnotrgovinski partner biti Rusija. “Poslije ćemo vidjeti”, kazao je Nikolić.

“Učiniću sve da Srbija i Crna Gora izvanredno sarađuju, ali neće prećutati eventualno kršenje ljudskih prava srpskog naroda u Crnoj Gori”, naveo je Nikolić u intervjuu Televiziji Crne Gore koji je sinoć emitovan u cijelosti.

On je ponovio da je njegov stav bio da Crna Gora ne treba da se odvaja od Srbije, ali kad je već ostvarila nezavisnost, on je priznaje kao samostalnu državu.

“Priznajem zauvijek Crnu Goru kao državu, ali ne priznajem razliku između Srba i Crnogoraca, jer je nema”, rekao je Nikolić i dodao da je za njega kao predsjednika “Crna Gora kao samostalna država dobar saradnik i partner Srbije”.

On smatra da crnogorska vlast ne treba da ignoriše Srbe u Crnoj Gori, već da ih prihvati kao ravnopravnog partnera, jer samo tako država može da napreduje.

“Crna Gora, ako je nacionalno podijeljena, ne može daleko da stigne”, ocijenio je predsjednik Srbije.

On je ponovio da je neprirodno da Beograd danas ima lošije odnose sa Podgoricom, nego sa Zagrebom.

“Želim da imamo izvanredne odnose sa Hrvatskom, ali i sa Crnom Gorom”, istakao je Nikolić.

On je naveo da će nastaviti praksu ranijeg predsjednika Srbije Borisa Tadića da se sastaje s predstavnicima srpskog naroda u regionu.

“Srbija mora da prizna da Crna Gora postoji kao nezavisna država. Nema više zamjerki što šte se odvojili, ali Crna Gora mora svojim građanima srpske nacionalnosti omogući potpunu ravnopravnost”, kazao je Nikolić.

Na pitanje da li će biti u sijenci Tadića ukoliko on bude izabran za premijera Srbije, Nikolić je odgovorio odrično.

“Predsjednik Srbije ima dovoljno ovlašćenja i poslova kojima se bavi, tako da sigurno neću biti u sijenci Tadića”, rekao je on.

Upitan da li će prihvatiti poziv muftije Muamera Zukorlića da posjeti Srebrenicu i “osudi genocid”, Nikolić je kazao da se tako nešto, najvjerovatnije, neće desiti, jer je to već uradio njegov prethodnik na mestu predsjednika Srbije.

“Ako je predsjednik Srbije Boris Tadić bio u Srebrenici i osudio zločin, ako je Skupština Srbije osudila zločin u Srebrenici, zašto bih ja to pitanje stalno podgrijavao”, naveo je on.

Nikolić je dodao da je genocid teško dokaziv na sudu.

“U Srebrenici nije bilo genocida. U Srebrenici je bio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti”, kazao je predsjednik Srbije.

ZADNJE VIJESTI IZ Region