3. Mart. 2012., Region
Tito lagao: Kralj Petar II nije abdicirao

Grupa istoričara danas je predstavila dva dokumenta koji po njima dokazuju da kralj Petar II nikada nije abdicirao i da su informacije o tome predstavljale propagandu komunističkog režima Josipa Broza Tita, pišu agencije, a prenose banjalučke Nezavisne novine.

 Dokumenti potiču iz zaoštavštine advokata Ranka Brašića i odnose se na 1945. i 1946. godinu, rečeno je na konferenciji za novinare koju je organizovala Kancelarija princa Aleksandra Karađorđevića.

Istoričar Čedomir Antić je ocijenio da ta dokumenta neće uticati na položaj porodice Karađorđević u Srbiji, ali da bi trebalo da doprinesu daljem otvaranju države i borbi za istinu.

Antić je istakao da pitanje monarhije nije samo politički čin, već pitanje identiteta i dodao da su slična pitanja otvorena u Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumuniji.

Profesor Filozofskog fakulteta Ljubodrag Dimić je naveo da dokumenti pokazuju da je kralj Petar II u martu 1945. godine prenio ovlašćanja na namjesništvo, te ocijenio da “namjesništvo ne znači abdikaciju”.

Direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović podsjetio je da su tadšnji izbori održani u atmosferi represije i straha, da je po podacima likvidirano 30.000 ljudi i da “kralja niko nije smio da brani u takvim okolnostima”.

Istoričari su, sagledavši kroz istorijski i kontekst odnosa velikih sila u borbi za prevlast na Balkanu tog vremena – Velike Britanije i Sovjetskog saveza, prikazali dešavanja u Srbiji na završetku Drugog svjetskog rata.

Predstavljeno je pismo iz Jugoslovenske kraljevske ambasade u Londonu koje je Vladimir Ribar uputio kralju Petru II sa datumom 27. april 1945. godine.

Drugi dokument je izvještaj kraljevskog namjesništva kralju Petru II sa datumom 9. jun 1945. i pismo kralja Džordža 21. februara 1946. godine upućeno “Dragom bratu i rođaku, Vašem veličanstvu Kralju Petru II”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori