Petak, Mart 22, 2019
Velika Kladuša 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
16. Februar. 2018., BiH Izvor vijesti: bljesak.info
Tiha poskupljenja: Potrošačka korpa skočila na 2.000 KM!

Da su cijene visoke za naš standard, kažu i prodavači i trgovci. Navode i da kupovna moć stanovništva nikad nije bila slabija i da je sve učestalija prodaja robe na komad.

Poskupljenja od po nekoliko pfeninga skoro svakog tjedna zapljuskuju trgovačke centre BiH, a tihi rast cijena doveo je do toga da je mjesečna potrošnja jednog domaćinstva s 800 KM, koliko je za potrošačku korpu izdvajano prije četiri godine, dosegla svotu od skoro 2.000 maraka! Predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja Futura iz Mostara Marin Bago kazao je da je, prema podacima Zavoda za statistiku Federacije BiH, potrošačka korpa u prošloj godini iznosila 1.850 KM. No, navodi da je ona sada znatno veća i da se kreće oko par tisuća maraka. ”Ključni je problem što je minimalna potrošačka korpa do sada iznosila 1.850 KM, dok prosječna plaća godinama ostaje oko 800 KM.

Dakle, dvije prosječne plaće ne mogu pokriti minimalan iznos potrošačke korpe. Ovakve situacije nema nigdje u regiji, ali ni u Europi”, kaže Bago.

Da su cijene visoke za naš standard, kažu i prodavači i trgovci. Navode i da kupovna moć stanovništva nikad nije bila slabija i da je sve učestalija prodaja robe na komad. ”Kupuju par jaja, dvije do tri voćke i do nekoliko krumpira ili mrkvi”, rekao je Avaz jedan trgovac.
Bago ističe da je ovakvo stanje neodrživo. ”Ono što dodatno ne ide naruku potrošačima je i što su cijene porasle, a pakiranja su manja. Sada na policama imamo sol, rižu, brašno ili šećer koji se pakiraju u 800 ili 900 grama. Kada analizirate bilo koji proizvod, doći ćete do zaključka da je na djelu puzajući rast cijena, da skoro svakih mjesec do dva neki proizvod poskupi” rekao je Bago.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori