Nedjelja, Juli 21, 2019
Velika Kladuša 31° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
18. Mart. 2012., BiH
Slučaj Ljubijankić: Stravični snimak koji može pomoći Tužilaštvu BiH!

Tragična smrt ratnog ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića, koji je poginuo 28. maja 1995. godine u helikopteru kojim je putovao u Zagreb, nakon što je, navodno, oboren agresorskom raketom, još nije rasvijetljena. Istragu o ovom slučaju, kako smo ranije objavili, vodi Tužilaštvo BiH.

Udruženje logoraša BiH “Dnevnom avazu” ekskluzivno je ustupilo snimke načinjene nakon obaranja helikoptera.

Paravojne formacije

Osim Ljubijankića, tog tragičnog dana život su izgubili i Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi RBiH u Zagrebu, Fadil Pekić, lični pratilac ministra, Izet Muhamedagić, zamjenik ministra pravde RBiH, Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič i N. Dudajev, članovi posade.

Javnosti je poznata verzija da je helikopter oboren u blizini Slunja, da su ga pogodili pripadnici paravojne vojske tzv. republike srpske Krajine.

Na snimku se, osim krhotina letjelice, vide i skoro raskomadana tijela sedam članova posade. Na nekim od tijela nedostaju glave. Na snimku je i reporeter koji “pobjednički” govori o ovom nemilom događaju, te vojnik koji u ruci drži ličnu kartu i vozačku dozvolu Mensura Šabulića.

U izjavi za naš list Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH, ponovio
je da je 2008. godine po advokatu iz Siska Josipu Sladiću dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu videomaterijal o obaranju helikoptera 1995. godine.

Krivična prijava 

– Krivična prijava podnesena je za djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske protiv Dušana Lončara i drugih. Nažalost, tek poslije pet godina saznali smo u vašem listu da od te krivične prijeve nema ništa – kaže Tahirović, ističući da ovaj snimak može pomoći Tužilaštvu BiH da rasvijetli slučaj “Lubijankić”, ali da do sada od Udruženja nije zatražen ovaj materijal.

Kako ističe, u vrijeme kada je Udruženje podnijelo krivičnu prijavu u Hrvatskoj, sudski organi u BiH nisu bili zainteresirani za istragu u ovom slučaju.

– Za nas je nevjerovatno da BiH nije ništa učinila na rasvjetljavanju ovog nemilog događaja, jer je ipak riječ o državnom ministru koji je ubijen. On je bio među najznačajnim ljudima u ovoj državi – naglašava Tahirović.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori