Petak, Maj 10, 2019
Velika Kladuša 21° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
6. Oktobar. 2017., Komentari i Kolumne, Velika Kladuša Izvor vijesti: VKportal.BA
SLUČAJ KOMUNALIJE: Pitali smo, nisu odgovorili! Koliko se plaća sređivanje kafića? Šta se zbiva sa otkupljenim sirovinama?

15.09.2017. godine ispred velikokladuškog informatinvog portala VKportal.BA smo poslali zahtjev za pristup informacijama JKUP “Komunalije” d.o.o., a sve u skladu sa članovima 4 i 11 Zakona o slobodi pristupa informacijama Bosne i Hercegovine (Službeni list  BiH broj 28/00), te članova 4 ,11, 18 Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH broj 32/01), zakonski rok za dostavljanje odgovora (15 dana) je prošao, a odgovora još nigdje na vidiku.

Smatramo da javnost treba da zna kako i na koji način posluje javno preduzeće,te kako se odnosi sa javnim novcem, kako bi ta ista javnost mogla samostalno na osnovu tih informacija da donese zaključke da li se radi u skladu sa javnim interesu ili nečemu drugom, posebno kada uzmemo u obzir da je budžetom ubrizgano preko 2 miliona KM u ovo preduzeće.

Neslužbeno smo saznali kako je JP “Komunalije” u opremanje caffe-bara koji je otvoren u sklopu ovog preduzeća u jednom od poslovnih prostora u Gradskoj sportskoj dvorani samo za namještaj jednoj firmi iz Brčkog distrikta platila cca. 40.000,00 KM, zbog čega smatramo da se javnost treba upoznati sa ukupnim troškom opremanja ovog caffe-bara i da li je pomenuta informacija tačna.

Također smo neslužbeno saznali kako je otkupljena bazga zbog nepravilnog skladištenja jednostavno propala i smatramo da javnost treba da se upozna sa ukupnim gubicima po ovom slučaju.

Ukoliko se sve radi u javnom interesu, onda nema potrebe da se od te iste javnosti skrivaju podaci o načinu raspolaganja njihovim novcem i njihovim preduzećem, ili ukoliko se radi o netačnim informacijama da se iste te informacije službeno i demantuju, jer nama je cilj tačno informisanje javnosti, zbog čega smo i tražili službeni odgovor, koji nismo dobili.

Mi obećajemo javnosti da ćemo doći do svih željenih informacija za koje smatramo da trebaju biti upoznati sa njima, te da će ih odgovorni u ovom slučaju kad tad ustupiti javnosti, pa makar morali ići i sudskim putem zbog evidentnog kršenja Zakona o pristupu informacijama.

Povezani članci:

ZADNJE VIJESTI IZ Komentari i Kolumne Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori