Utorak, Juni 25, 2019
Velika Kladuša 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
26. Februar. 2012., Globus
Sirija kao BiH, Homs poput Sarajeva

Međunarodna zajednica pokušava pronaći rješenje za prekid sukoba u Siriji, a cijela situacija podsjeća na onu u kojoj je bila i BiH devedesetih.

 Sirijske snage sigurnosti granatiraju grad Homs svakodnevno, baš kao što su agresori činili Sarajevu.

Bill Stuebner, bivši časnik američke vojske, diplomata i politički pragmatičar s iskustvom haškog tribunala, bio je u Sarajevu tokom opsade. On je rekao da se ista situacija događa u Siriji, ne dopušta se doprema hrane i lijekova slabo naoružanim ljudima, a oni koji drže grad pod opsadom koriste teško topništvo, snajpere i tenkove. Prema njegovim riječima ljudi se ne mogu braniti ni prekinuti opsadu.

Zamjenica talijanskog ministra vanjskih poslova, Marta Dassu, također smatra da se u Siriji događa isto što i u BiH. Rekla je da je teško ostvariti intervenciju izvan zemlje i da je velika uloga prepuštena Arapskoj ligi. Dodala je da Iran šalje oružje u Damask, dok saveznici sirijskog režima blokiraju rezolucije UN-a.

Charles Kupchan, koji je bio u administraciji bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, kada su SAD odlučile pomoći BiH, rekao je da ne zna kakvu bi razliku napravila takva rezolucija. On nije optimističan kada je riječ o akciji stranih zemalj te smatra da jedino Turska može pomoći u Siriji.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je rekao da međunarodna zajednica želi da sirijski predsjednik Bashar al-Assad transformiše sistem i izgradi novu strukturu, ali da je on izabrao da bude poput Slobodana Miloševića. Davutoglu je rekao i da je Turska na strani građana Homsa, kao što je bila i na strani građana Sarajeva.

Stuebner tvrdi da Turska može pomoći u Siriji jer ima resurse i vojsku koja je dio NATO saveza.

Oko 45 posto stanovništva u SAD-u podržava američku vojnu akciju u Siriji u okviru neke koalicije, a taj procenat je mnogo veći nego što je bio slučaj tokom rata u BiH, objavila je Al Jazeera.

ZADNJE VIJESTI IZ Globus

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori