Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
24. Decembar. 2018., Velika Kladuša
Saopćenje za javnost DNZ – Krajiška stranka povodom trošenja budžeta Općine V. Kladuša

Dana 20.12.2018. godine održana je XXIII sjednica Općinskog vijeća općine Velika Kladuša, pa tim povodom DNZ BiH – Krajiška stranka izdaje slijedeće :

S A O P Ć E NJ E Z A J A V N O S T

Na navedenoj sjednici između ostalih, ne manje bitnih radnih prijedloga materijala, našla se i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu općine Velika Kladuša za 2018. godinu.

U prezentiranim podacima, kroz dokumenat, vidljivo je da je početkom godine projicirani iznos budžeta bio preambiciozan, te je prekršeno jedno od osnovnih načela budžetiranja a to je načelo realnosti. Od početka je bilo jasno da je predloženi budžet megalomanski i neostvariv, a uzaludna su bila nastojanja naših vijećnika ukazivanje na te činjenice.

Doista nas zabrinjava rastrošnost vladajuće elite i njihovih eksperata, koji su, bez obzira na znatno manje prihode budžeta, trošili nemilice kao da su premašeni planirani prihodi.

Nevjerovatno je da je potrošnja rasla dok su prihodni znatno umanjeni tako da su u debelom minusu!

Naravno, po običaju, potrošnja nije porasla kada su u pitanju socijalna davanja, poticaji poljoprivrednicima ili mladima već su se naši nazovi eksperti komodirali, putovali i čašćavali bez bilo kakvih rezultata.

Navodimo samo neke primjere koji potvrđuju naše teze o nedomaćinskom odnosu i trošenju :

> Troškovi dnevnica za putavanja u inostranstvo porasli su, u odnosu na prvobitni plan, za 15.000 KM i ukupno će u tu svrhu biti potrošeno 45.000 KM,

> putni troškovi su u porastu za 3.000 KM i ukupno je potrošeno za tu namjenu 6.000 KM,

> za troškove upotrebe mobitela općinskog načelnika i njegovih mnogobrojnih savjetnika potrošeno je 15.000 KM,

> troškovi goriva uvećani su za 7.000 KM, ukupno je za gorivo radi vozikanja utrošeno 32.000 KM,

> usluge reprezentacije (jela i pića kako u BiH jednako tako i u inostranstvu) su povećani, u odnosu na plan, za 8.000 KM i ukupno je na reprezentaciju potrošeno 55.000 KM.

Nažalost ovakvih primjera je bezbroj i prosto je nevjerovatno da nam prođe još jedna budžetska godina bez ijednog kapitalnog prijekta a novci građana su trošeni na komoditet i ekskurzije vladajuće elite, njihovih poslušnika i potrčka što je osnovni razlog zašto vijećnici DNZ BiH – Krajiške stranke nisu podržali ovakvu Odluku i raskalašenost vladajuće klike.

Velika Kladuša, 24.12.2018. godine

PR DNZ BiH – Krajiška stranka

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori