9. Februar. 2017. u 11:32, Komentari i Kolumne Izvor vijesti: VKportal.BA
Priprema li nam Abdić najveće zaduženje Velike Kladuše ikada?
Piše: Adel Eskić

Rasipno trošenje načelnika Velike Kladuše na samom početku mandata ukazuje na to da su pred Velikom Kladušom veoma teška vremena, jer ukoliko se neke prognoze koje ću napisati u ovom osvrtu obistine uzimajući u obzir činjenično stanje, čeka nas dugoročno dužničko ropstvo iz kojeg ćemo se teško izvući.

Trenutnih sedam savjetnika koštaju stanovnike Velike Kladuše približno 350.000,00 KM godišnje, a kada uzmemo u obzir zaključak objavljen u zadnjem Službenom listu o neograničenom korištenju službenog mobilnog telefona za Edinu Abdić-Pleho i Huseina Galijaševića, taj trošak će biti i veći.

Po zakonu, najveći broj savjetnika koliko može imenovati načelnik jedne Općine je trinaest (13) i mišljenja sam da je za očekivati da će Abdić nakon usvajanja budžeta Općine imenovati još nekoliko savjetnika čime će dodatno opteretiti budžet Općine i postati rekorder po broju savjetnika na broj stanovnika.

Smatram da će Abdić na sve moguće načine u što kraćem roku pokušati da maksimalno optereti budžet kako bi doveo Općinu pred bankrot odnosno stanje da nije u mogućnosti da finansira tekuće obaveze , kako bi pripremio teren za svoj glavni cilj, a to je maksimalno zaduženje Općine Velika Kladuša kreditnim sredstvima kod neke od komercijalnih banaka sa nepovoljnim kamatnim stopama.

Nakon što se preoptereti i isprazni općinska kasa, Abdić će izaći sa samo jednim mogućim rješenjem pred vijećnike, a to je kreditno zaduženje, što će pokušati predstaviti kao biti ili ne biti za našu općinu te tobožnji razvoj naše općine čime će pokušati stvoriti pritisak javnosti na vijećnike da izglasaju maksimalno moguće kreditno zaduženje koje po trenutnom stanju općine može iznositi do nekih deset miliona konvertibilnih maraka.

Abdić trenutno ima prostu većinu u Općinskom vijeću zahvaljujući političkim prebjezima Refiki Purić i Eni Pehliću, ali nema potrebnu dvotrećinsku većinu koja je potrebna za odobravanje kreditnog zaduženja Općine, a na nama je da vidimo hoće li uspjeti doći do još tri vijećnika onako kako je došao do dva pomenuta prebjega ukoliko se obistini ovo predviđanje.

Ono što je jako bitno napomenuti u ovoj priči jeste da za kreditno zaduženje i pored dvotrećinske većine treba i saglasnost ministarstva finansija USK, što je i bila kočnica u prethodnim pokušajima zaduženja Općine u prošlim sazivima.

Abdić se pobrinuo da riješi ovaj drugi dio vezano za podršku ministarstva finansija USK jer je uvjet njegove Laburističke stranke da uđe u vlast sa SDA upravo bilo mjesto ministra odnosno ministrice finansija USK, što su i dobili.

Trenutno jedina briga Abdića za podršku kreditnom zaduženju jeste još tri ruke vijećnika iz opozicije, a kada će ovo na dnevni red doći i hoće li pred nama je.

Ukoliko Abdić uspije sa maksimalnim zaduženjem Općine kod komercijalne banke, slijedi godina ili dvije prividnog blagostanja od čega će možda 20% završiti u nekim poticajima za privrednike i poljoprivrednike, a 80% će završiti na servisiranje prevelike administracije i finansiranje nekih projekata preko kojih će se moći bukvalno izvlačiti novac u privatne džepove.

Nakon prividnog blagostanja stanovnike Velike Kladuše očekuje surova zbilja od koje pobjeći nećemo moći.

Pred kraj preporučujem da pogledate dokumentarac o Islandskoj financijskoj krizi 2008-2011, Inside Job, o slatkim obećanjima i političkim umotavanjima koji su doveli do čega su doveli, što po svemu sudeći čeka ne samo Veliku Kladušu, već i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

I za kraj, iskreno se nadam sam pogriješio u ovoj prognozi, a vrijeme i potezi pred nama će dati odgovor na to.

ZADNJE VIJESTI IZ Komentari i Kolumne

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori