Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 15° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
5. Novembar. 2018., BiH Izvor vijesti: Avaz
Pregovori stranaka ulaze u finiš: Sve je izvjesnije da će vlast bez SDA biti formirana u pet kantona

Dogovori stranaka o formiranju vlasti bez Stranke demokratske akcije u pet kantona u Federaciji ulaze u finiš i samo se čeka potvrđivanje izbornih rezultata od 7. oktobra kako bi se krenulo u konkretnu realizaciju pregovora koji se vode u posljednjih dvadesetak dana. Vlast bez SDA, sve je izvjesnije, mogla bi se formirati u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde.

Potvrdili su ovo jučer za “Dnevni avaz” Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka, Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Tuzla, te Rifet Hozanović, jedan od osnivača Stranke demokratske aktivnosti. U Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde ranije je formiranje vlasti bez SDA najavio Muhamed Ramović iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Komotna većina

Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, kaže da i u Skupštini TK, koja, također, broji 35 poslanika, postoji većina za formiranje vlasti bez SDA.

– Imamo većinu od 19 ruku, a nju čine SDP sa 10 zastupnika, Demokratska fronta sa tri, SBB sa dva, Naša stranka sa dva zastupnika i Stranka za BiH sa dva zastupnika. U vrlo kratkom periodu formirat ćemo zajedničko radno tijelo od predstavnika svih stranaka, koje će raditi na programskoj osnovi, a koju ćemo predočiti građanima i to će biti bazni dokument po kojem će buduća vlada raditi – kazao je Bijedić za “Avaz”.

Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka, kaže da stranke u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona koje namjeravaju da formiraju vlast bez SDA, imaju većinu od 21 poslanika.

– Mi imamo većinu, koju čine SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, Naša stranka i A-SDA. To je ukupno 21 poslanik i komotna većina. Iz SDA su kivni na mene, jer su s Nezavisnim blokom i Hrvatskom demokratskom zajednicom mogli napraviti većinu, ali ja neću ni da razgovaram s njima – kaže Kasumović.

Rifet Hozanović, jedan od osnivača A-SDA, koja će u Skupštini USK, nakon SDA, imati najviše mandata, kaže da je uspostava stabilne vlade u Krajini za njih bitka od presudne važnosti i pitanje “biti ili ne biti, ostati ili napustiti Krajinu”. U tom pravcu, kaže on, vode se pregovori o formiranju vlasti bez SDA.

– Ne želimo matematičku koaliciju. Unsko-sanskom kantonu potrebne su temeljite reforme. A to je nemoguće sa SDA. Jer, nema zdravog ručka ako se kuha sa pokvarenim namirnicama pa tako nema ni dobre vlasti skupa sa SDA. Vodimo vrlo korisne dijaloge sa svima osim sa SDA i Laburističkom strankom i, kako stvari stoje, tako će i ostati – kaže Hozanović.

U razgovorima o formiranju vlasti bez SDA i njihovog dugogodišnjeg partnera u BPK Goražde, na inicijativu Muhameda Ramovića iz NBL-a, učestvuje devet stranaka, i to SDP, SBiH, SBB, DF, Goraždanska priča, Nezavisni blok, Naša stranka i A-SDA. Te stranke imaju 16 od 25 poslanika u Skupštini BPK. Za ovu sedmicu najavljeni su sastanci tih devet stranaka, na kojima bi koalicija bez SDA trebala biti i ozvaničena.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori