Subota, Maj 11, 2019
Velika Kladuša 24° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
23. Januar. 2019., Unsko-Sanski Kanton Izvor vijesti: usn.ba
Potvrđena optužnica protiv Galijašević Emdžada, Jusić Hadisa, Delić Amira, Redžić Jadranke i Ibrahimpašić Jasmine zbog udruživanja radi činjenja više krivičnih djela

Kantonalni sud u Bihaću je dana 17.01.2019. godine u cijelosti potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać protiv bivšeg načelnika Bihaća Galijašević Emdžada (1969. godište) iz Bihaća, bivšeg direktora JKP KOMRAD d.o.o. Bihać Jusić Hadisa (1980. godište) iz Bihaća, sudskog vještaka Delić Amira (1952. godište) iz Bihaća, načelnika Službe za prostorno uređenje, imovinskopravne i geodetske poslove Općine Bihać Redžić Jadranke (1963. godište) iz Bihaća i šefa Odsjeka urbanizma i građenja Općine Bihać Ibrahimpašić Jasmine (1962. godište) iz Bihaća zbog udruživanja radi činjenja više krivičnih djela.

Optuženima se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da su od marta 2013. godine do decembra 2013. godine, u Bihaću, Emdžad Galijašević kao načelnik Općine Bihać, Hadis Jusić kao direktor JKP KOMRAD d.o.o. Bihać, Jadranka Redžić kao načelnik Službe za prostorno uređenje, imovinskopravne i geodetske poslove Općine Bihać, Jasmina Ibrahimpašić kao šef Odsjeka urbanizma i građenja Općine Bihać te Amir Delić kao ovlašteni procjenitelj – sudski vještak, udružili se u činjenju krivičnih djela, na način da je Emdžad Galijašević udružio više osoba s ciljem činjenja krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. i stav 3. KZ FBiH, Zloupotreba procjene iz člana 250. stav 3. KZ FBiH, Sklapanje štetnog ugovora iz člana 252. stav 2. KZ FBiH i Primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ FBiH, kojem udruženju su pristupili Hadis Jusić, Amir Delić, Jadranka Redžić i Jasmina Ibrahimpašić u okvirima svojih funkcija i ovlaštenja, u cilju da omogući investitoru Agraminvest d.d. Mostar dodjelu gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu Upravne zgrade JKP KOMRAD d.o.o. Bihać u ulici Trg Maršala Tita suprotno interesima JKP KOMRAD d.o.o. i Općine Bihać, čime su pribavili korist investitoru Agraminvest d.d. Mostar u iznosu od najmanje 555.500,00 KM.

Na osnovu rezultata istrage, iskaza brojnih saslušanih svjedoka i materijalnih dokaza, proizilazi da se prvoosumnjičeni Emdžad Galijašević u proljeće 2013. godine sastao sa predstavnicima Agraminvest d.d. Mostar u Bihaću, gdje je sa istima dogovorio da će im omogućiti građenje poslovnog objekta na lokalitetu Trg Maršala Tita u Bihaću i to na poziciji Upravne zgrade JKP Komrad d.o.o. Bihać. Analizom sadržaja materijalnih dokaza u vezi sa iskazima saslušanih svjedoka osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni isplanirao, a potom i organizirao niz protupravnih radnji u koje su se, u okviru svojih funkcija, uključili Hadis Jusić, Amir Delić, Jadranka Redžić i Jasmina Ibrahimpašić, gdje je svako od navedenih u okviru svojih funkcija činio krivična djela u okviru jedinstvenog cilja – formiranja građevinske parcele za Agraminvest d.d. Mostar. Ovakav niz protupravnih radnji je bio moguć na temelju zajedničkog dogovora i putem zajedničkog udruživanja, na što su u istrazi neposredno ukazali saslušani svjedoci i veliki broj materijalnih dokaza, a što su objektivno potvrdila provedena financijska i građevinska vještačenja.

Također, u optužnici je nadležnom sudu predloženo da se od Agraminvest d.d. Mostar, ukoliko optuženi nakon provedenog glavnog pretresa budu oglašeni krivima, oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od najmanje 555.500,00 KM.

Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje predstavnike medija i druga zainteresirana lica koja budu preuzimala ovo saopštenje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

ZADNJE VIJESTI IZ Unsko-Sanski Kanton

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori