Ponedjeljak, Juni 24, 2019
Velika Kladuša 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
4. Januar. 2016., Humanost Izvor vijesti: zivotinje.rs
Ovo može svako: 5 načina da pomognete napuštenim životinjama u hladnim danima!
Piše: M.K.

U cijeloj zemlji jučer je pao snijeg.

Naši domovi su topli, oblačimo deblju garderobu, jedemo zdraviju hranu kako nas ne bi uhvatila prehlada i ne izlazimo iz kuće bez prijeke potrebe. Kroz prozor uživamo u bjelini koja je prekrila drveće i krovove. Slika podsjeeća na prizore iz bajki koje su nam kao djeci čitali pred spavanje. Ipak, jedan dio bajke uporno su zaboravljali da nam ispričaju- za one koji su prisiljeni da zimske mjesece provedu napolju, ovi dani predstavljaju puko preživljavanje.

Evo nekoliko prijedloga šta biste mogli da uradite ako želite da pomognete napuštenim životinjama da prežive ledene dane i noći koji su pred nama. Sigurni smo da svako od nas već danas može da učini bar jednu stvar sa ove liste:

1. Odškrinite vrata od ulaza u zgradu!


Neće vas pojesti, niti vam prenijeti bilo kakvu bolest, niti vam bog zna kako isprljati ulaz pas ili mačka koji će se sklupčati ispod stepenica na parčetu kartona. Ustvari, samo zamislite da ste i sami baš ovog ledenog dana zaboravili ključ od stana pa morate da čekate satima ispred ulaza.

2. Pravljenje kućice za napuštene pse i mačke je i zabavno i humano!


Organizujte se sa prijateljima ili članovima porodice i od starih dasaka, stiropora, jorgana, peškira, slame i drugog vama nepotrebnog materijala napravite sklonište za životinje iz kraja. Ako nemate vremena da se posvetite pravljenju kućice, i kartonska kutija u kojoj je ćebe biće dovoljna ako je postavite na mjeestu gdje nema snijega. Životinje će vam biti zahvalne, vaša djeca će naučiti da pomažu drugima, sami sebe ćete posmatrati drugim očima.

3.Šaka hrane i činija tople vode mogu biti spas u zadnji čas.


Sa prazničnih trpeza sigurno vam je ostalo mnogo hrane, pa već sada zavirite u frižider i odvojite nešto što sigurno nećete pojesti. Uzmite dvije plastične činije u koje ćete sipati toplu vodu i hranu koju ste namjenili životinjama i spustite ih ispred zgrade. Ako niste u žurbi svratite do prodavnice i kupite konzerviranu hranu za pse i mačke, možda malo suehe hrane i sve to ostavite na mjestu gdje ne dopire snijtg ili ledena kiša.

4. Nisu ugroženi samo psi i mačke, zimu jedva preživljavaju i ptice.
Postavite hranilice za ptice u svom kraju a ako za to nemate vremena onda bar plastični poklopac stare činije, tacnu ili nešto slično napunite zrnevljem i stavite na svoj prozor ili terasu.

5. Ako do sada niste, a oduvijek ste željeli da udomite neku životinju, sada je pravi čas da donesete takvu odluku.

ZADNJE VIJESTI IZ Humanost

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori