Utorak, Juni 25, 2019
Velika Kladuša 22° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
1. Mart. 2012., Zanimljivosti
Otkriven tajni scenario Margaret Thatcher: Treći svjetski rat je trebalo da počne u Jugoslaviji

Velika Britanija pod vodstvom Margaret Thatcher najozbiljnije se pripremala za Treći svjetski rat, pokazuju dokumenti s kojih je nakon trideset godina skinuta oznaka tajnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao i u slučaju Prvog svjetskog rata, i ovaj je trebalo počne u Jugoslaviji, otkriva britanski Daily Mail.

U slučaju nužde, Velika Britanija je bila spremna da izvede nuklearni napad na zemlje iza Čelične zavjese, ali ne i na sam SSSR. U to vrijeme najvećih tenzija između Istoka i Zapada, nakon sovjetske invazije na Afganistan 1979, državni službenici u Velikoj Britaniji svake dvije godine učestvovali su u vojnim vježbama. List se dokopao “Ratne knjige”, skripte vježbi izvedenenih u martu 1981. godine, deset mjeseci nakon smrti Josipa Broza Tita, prenosi portal trojka.rs.

Koliko je “čelična lady” bila ozbiljna, govori to što bi ta gigantska ratna igra trajala pune dvije nedelje, a ima “nuklearni kraj”. Tokom perioda u kome se odigrava ovaj scenario SSSR je vodio ostarjeli Leonid Brežnjev, a SAD Ronald Regan. Odnosi Istoka i Zapada dosegli su najnižu tačku od Kubanske krize iz 1962. godine, kad je svijet bio prvi put nadomak nuklearnog rata. I na Istoku su rasle tenzije: Poljaci su osnovaliSolidarnost.

Sve je počelo nagomilavanjem snaga Varšavskog pakta na granice Jugoslavije, 9. marta. Kao i u Prvom svjetskom ratu, okidač sukoba je na Balkanu.

Za Jugoslaviju piše da je nominalno komunistička zemlja, ali se okrenula prema Zapadu. Tog prvog dana vježbe, Britanija i SAD šalju dodatne trupe u Zapadnu Njemačku, dok stižu izvještaji o ruskim brodovima koji napadaju ribarske brodove u Sjevernom moru.

Do večeri 11. marta sukob se čini neizbježnim. SSSR nagomilava trupe na granici prema Turskoj i između Bugarske i Jugoslavije, a NATO pojačava svoje snage u Njemačkoj i Skandinaviji. Dva dana kasnije, kriza je na vrhuncu zbog prodora Varšavskog pakta u Jugoslaviju. Irak napada istočne dijelove Turske, pogoršava se kriza oko Norveške. U Velikoj Britaniji ponestaje hrane i benzina, država proglašava vanredno stanje.

Do nedjelje 15. marta Varšavski pakt s više od 20 divizija okupirao je Jugoslaviju, Velika Britanija očekuje ruski napad. U ponedjeljak u šest ujutro Britance su probudili vazdušni napadi. Sovjeti su sa 100 bombardera napali britansku protivvazdušnu odbranu. Rusi izvode desant na Norvešku. Poslijepodne u drugom vazdušnom napadu gađaju sedam britanskih vazdušnih baza, Velika Britanija objavljuje rat Sovjetskom Savezu.

Dan kasnije stotine Britanaca gine u vazdušnim udarima. Iz Jugoslavije dolaze informacije da su Sovjeti počeli koristiti hemijsko oružje. Do 19. marta Sovjeti su okupirali sjever Norveške i polako preuzimaju prednost u borbama u Njemačkoj. Noću u novim udarima iz vazduha ginu hiljade građana širom Velike Britanije.

Nakon još jedne noći pune bombi, u zoru 20. marta Sovjeti koriste nervni gas u napadu na Škotsku i Manchester. Rusi probijaju granicu Zapadne Njemačke, tamošnji NATO komandant traži nuklearne udare na vojne baze u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Čak ni u vježbi nisu se usudili udariti direktno na Sovjetski Savez. Nakon svega što se dogodilo, odluka Margaret Thatcher bila je neizbježna, piše Daily Mail: odobrila je nuklearni napad.

Scenario Trećeg svjetskog rata

1. dan – Rat počinje nagomilavanjem snaga Varšavskog pakta na granicama Jugoslavije
3. dan – NATO šalje pojačanja svojim snagama u Njemačkoj i Skandinaviji
5. dan – Varšavski pakt napada Jugoslaviju, a Irak napada sjever Turske
7. dan – 20 divizija sovjetske vojske okupiralo je Jugoslaviju
8. dan – Prvi vazdušni udari na Veliku Britaniju, London proglašava rat SSSR-u
11. dan – Rusi okupirali sjever Norveške, preuzimaju prevlast u borbama u Njemačkoj, Grčkoj, Turskoj, Italiji…
12. dan – Komandant NATO-a traži nuklearne napade na 26 ciljeva u istočnoj Evropi, Thatcher kaže “da”.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori