Utorak, Maj 21, 2019
Velika Kladuša 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
6. August. 2016., Biznis Izvor vijesti: FENA
Očekivani rast izvoza roba oko pet posto

U 2016. godini očekuje se nastavak trenda ekonomskog rasta u zemljama EU i nešto više stope rasta u zemljama regiona, što bi trebalo rezultirati i intenziviranjem vanjskotrgovinske robne razmjene BiH, pokazuje analiza Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

U informaciji Direkcije pod nazivom „Uotlook – Perspektive“ se navodi da se očekuje nastavak trenda rasta izvoza roba sa očekivanom stopom rasta od oko pet posto, potpomognut izvoznom tražnjom, povećanjem proizvodnje u prerađivačkoj industriji, niskim cijenama nafte i aktivnom vanjskotrgovinskom politikom u BiH.

Najznačajniji doprinos se očekuje u okviru tradicionalnih izvoznih proizvoda kao što su namještaj, hemijski proizvodi, određeni proizvodi iz metalske industrije, kao i prehrambeni proizvodi. Potrebno je također istaći da se za razliku od prethodne godine, tokom 2016. godine očekuje i pozitivan doprinos rastu izvoza u okviru izvoza električne energije.

S druge strane, obzirom na to da se u 2016. godini očekuje povećanje finalne potrošnje, investicija i proizvodnje u prerađivačkoj industriji, koja se u određenoj mjeri snadbijeva iz uvoza, tokom ove godine u BiH se očekuje realni rast uvoza od 3,5 posto. To kretanje izvoza i uvoza će u konačnici rezultirati blagim povećanjem vanjskotrgovinskog robnog deficita.

Prema ovoj analizi, u periodu 2017.-2019. godina pod pretpostavkom nastavka povoljnih ekonomskih prilika u eksternom okruženju, u Bosni i Hercegovini se očekuje viši nivo poslovne aktivnosti i jačanje ekonomskog rasta sa prosječnom stopom rasta od 3,7 posto.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori