Ponedjeljak, Maj 13, 2019
Velika Kladuša 8° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
27. Novembar. 2018., Velika Kladuša Izvor vijesti: Visoko.Co.Ba /VKportal
Obaveza plaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta je neustavna jer nije u skladu sa Ustavom FBiH i ne morate da je plaćate

Stanovnici mnogih općina i gradova u Bosni i Hercegovini i dalje se susreću sa naplaćivanjem naknade za korištenje građevinskog zemljišta, a trebaju da znaju da obaveza plaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta je neustavna jer nije u skladu sa Ustavom FBiH i ne morate da je plaćate.

Takozvani “porez na zrak” koji je u mnogim općinama i gradovima, a tako i u Velikoj Kladuši, nametnut kroz obavezu plaćanja naknade za korištenje građevinskog zemljišta i zvanično je proglašen neustavnim, a što je potvrdio i Kabinet potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića.

Ustavni sud FBIH dana 23.10.2018. godine, odlučujući o Zahtjevu potpredsjednika, donio je Presudu koja potvrđuje da Zakon o građevinskom zemljištu Federacije BiH nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH.

Potpredsjednik FBiH ukazao je tokom postupka da je zakonodavac spornim odredbama propisao obavezu plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta, koju po obimu treba da definišu općine, a koja predstavlja ograničavanje prava na imovinu i miješanje u isto. Takvim odredbama direktno su bili oštećeni vlasnici na što je ukazala i Privredna komora Federacije BiH, s obzirom na to da pravo vlasništva obuhvata prava posjedovanja, korištenja i raspolaganja. Zakonodavac nije dokazao postojanje opravdanog cilja za propisivanje sporne naknade.

Potpredsjednik Dunović želi još jednom da istakne da zakonodavac prilikom donošenja zakona mora voditi računa o Ustavom zagarantovanim pravima građana, da ista mogu biti ograničena zakonom isključivo u cilju zaštite opšteg interesa.

Takođe, nužno je uskladiti zakonske odredbe tako da ne budu u međusobnoj koliziji, kao što je slučaj sa Zakonom o stvarnim pravima FBiH kojim je uveden institut jedinstva nekretnine i osporenim Zakonom, navodi se u saopštenju.

Sada ostaje pitanje šta će biti sa novcem onih poreznih obveznika koji su do sada plaćali ovaj neustavni namet koji je bio samo jedan u nizu nameta i obaveza koji su Visočanima nametnuti u zasnjih 6 godina uz sva prateća poskupljanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša