6. Novembar. 2018., BiH Izvor vijesti: klix.ba
Nikšić: Blokirat ćemo sve procese ako CIK donese neustavnu odluku o popuni Doma naroda

Predsjednici SDP-a i Naše Stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović, te generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić danas su održali sastanak povodom najave CIK-a o donošenju odluke o popunjavanja Doma naroda Federalnog parlamenta.
Predsjednik SDP-a rekao je da je 23. februara bila slična konferencija na kojoj je upozoreno kako CIK svojim odlukama priprema državni udar na BiH.

“Danas nažalost sličnim povodom se obraćamo javnost. CIK ovih dana ima želju da donese radikalniju odluku od prošle. CIK može donijeti odluku o raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH, ali to treba biti urađeno na osnovu popisa iz 91 godine”, rekao je Nikšić.

Kako kaže, niko pa ni CIK nema pravo prekrajati ustavno ustrojstvo BiH i kršiti Dejtonski mirovni sporazum u kojem BiH nije podijeljena na tri etničke države.

“CIK namjerava donijeti odluku kojim bi se prekršilo pravilo 1-1-1 i kojom bi se kao osnova koristio popis iz 2013. godine. To ide direktno protiv tumačenja OHR-a i Venecijanske komisije”, kazao je Nikšić.

Istakao je da će članovi CIK-a koji glasaju za takvu odluku počiniti krivično djelo i da će se na taj način načiniti presedan koji bi doveo pod znak pitanja odnose u BiH.

“Nadam se da će članovi CIK-a shvatiti kako oni nisu tu da ispunjavaju želje političkih mentora”, rekao je Nikšić.

On je kazao da smatra kako se ovdje ne radi samo o ustavnoj veći i civilizacijskoj mjeri dodajući da je SDP spreman blokirati sve procese u zemlji ukoliko se bude prekrajala BiH na nezakonit način.

“Imamo informacije kako HDZ preko EU parlamentaraca vrši pritisak na strane sudije Ustavnog suda BiH kako bi utjecali na odluku u apelaciji Borjane Krišto”, kazao je Nikšić.

Kako kaže, ako padne pravilo 1-1-1 to znači da Bošnjaci, Srbi i Hrvati neće vrijediti isto u svim kantonima što je nedopustivo.

“Jasno poručujem da bilo kakvo učešće SDP-a na višim nivoima, odnosno državi BiH i entitetu FBiH, bit će uslovljena raspuštanjem CIK-a i uvođenjem elektronskog glasanja”, zaključio je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da će krenuti u proces spašavanja multietničke BiH. Kako kaže, mora se osporiti pravo CIK-a da donese ovu odluku.

“Ovu odluku morao je donijeti zakonodavac. Mi smo rješenje ponudili u Parlamentu FBiH. Moramo osporiti i primjenu popisa iz 2013. godine. Treća stvar je insitiranje na principu 1-1-1”, rekao je Kojović.

On je istakao da Ustavni sud BiH sutra odlučuje o apelaciji Borjane Krišto što će biti historijska odluka za BiH.

“Nadam se da će Ustavni sud BiH imati snage da donese odluku koja će BiH omogućito evropske standarde”, kazao je Kojović.

Generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić istakao je da će i DF istrajati na putu da očuva BiH kakva je ona sada. On je rekao da će se lijeve stranke obratiti Ustavnom sudu BiH ukoliko odluka bude usvojen.

“Sve ćemo učiniti da za to osobno krivično odgovaraju, ako već to učini. Sve ćemo učiniti da građami BiH budu jednaki”, rekao je Miletić.

ZADNJE VIJESTI IZ BiH

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori