Nedjelja, Maj 5, 2019
Velika Kladuša 4° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
5. Maj. 2019., Velika Kladuša Izvor vijesti: VKportal.BA
Nemoralno niska tenderska cijena dionica Saniteksa
Piše: E. J.

Ovih dana aktuelan je javni tender za kupovinu diuonica Saniteks d.d. Velika Kladuša, koji je raspisala kompanija Athabasca Investment d.o.o. Tomislavgrad, koja posluje u sastavu Grupacije Prevent i koja je vlasnik 29,48% dionica ovog Društva Saniteks.

Dioničari Saniteksa na svoje adrese su dobili tendersku ponudu i uslove prodaje, među kojima je za njih najvažniji onaj koji se odnosi na ponuđenu cijenu dionice od 9,15 KM i vodi se opsežna javna kampanja prema 1500 dioničara Saniteksa da se prijave na tender i prodaju svoje dionice u Saniteksu.

Većina dioničara je već odlučila da svoje dionice u Saniteksu neće prodati po ponuđenoj cijeni iz tendera, jedan mali broj dioničara se prijavio za prodaju dionica, a značajan broj dioničara još uvijek je u dilemi i traga za meritornim informacijama na osnovu kojih bi donijeli konačan stav i odluku do 15. Maja, kada ističe rok tendera.

Prema informacijama kojima raspolažemo do ovog momenta svoje dionice za prodaju je prijavilo18 dioničara koji su vlasnici 2568 dionica ili oko 0,55%, a pojedinačni vlasnici većeg broja dionica su kategorični da svoje dionice ne žele prodati po ponuđenoj tenderskoj cijeni od 9,15 KM.

Da bi ovu temu malo približili javnosti u Velikoj Kladuši i dioničarima Saniteksa koji kod sebe imaju rezerve i dilema za komentar smo zamolili Rifata Dolića koji je na spisku deset najvećih dioničara Saniteksa i koji je aktuelni član i predstavnik malih dioničara Saniteksa u Nadzornom odboru ovoga Društva.

Gospodine Doliću, upoznati ste sa raspisanim tenderom za kupovinu dionica Saniteksa koji je raspisala Athabasca Investment, koja je članica Grupacije Prevent i koja je vlasnik 29,48% dionica Saniteksa. Šta možete reći o ponudi koja je u opticaju i kakvu poruku možete poslati dioničarima Saniteksa koji nemaju dovoljno informacija i koji su u dilemi dali, prodati ili ne, svoje dionice u Saniteksu?

Rifat Dolić: Prvo, moram se izvinuti Vama, javnosti i dioničarima što sam ja kao aktuelni član Nadzornog odbora Saniteksa, Zakonom o preuzimanju dioničkih društava ograničen da agitujem za ili protiv prodaje dionica Saniteksa i drugo, što bi od mene bilo neozbiljno da ja sugerišem bilo kome kako će postupati sa svojim privatnim kapitalom, odnosno dionicama u Saniteksu.

U namjeri da, u granicama svojih ingerencija, pružim bar malo informacija na koje dioničari imaju pravo ja ću dioničare i javnost uputiti na Izdvojeno mišljenje koje smo ja i gospodin Nijaz Veladžić, kao članovi Nadzornog odbora Saniteksa dali kada su Nadzorni odbor i Uprava Saniteksa davali mišljenje o tenderskoj ponudi za kupovinu dionica Saniteksa od strane Athabasca Investment d.o.o. Tomislavgrad.

Molim Vas da i Vi to izdvojeno mišljenje u originalu prenesete i mislim da će stvari za dioničare i javnost, nakon toga i bar malo, biti jasniji.

Kao što ćete vidjeti u Izdvojenom mišljenju, ja i gospodin Veladžić smo, iz razloga koje smo naveli, osporili nemoralno nisku cijenu dionice od 9,15 KM koja je ponuđena. Drugo, jasno smo rekli da nemamo povjerenja u iskazane namjere ponuđača naspram budućnosti Saniteksa, radnika i menadžmenta, jer se po našem mišljenju Athabasca Investment u dosadašnjih 3,5 godine, koliko je suvereno upravljao Saniteksom, nije odgovorno i ozbiljno ponašao prema imovini i poslovanju firme i prema pravima radnika, dioničara i članova Nadzornog odbora koji su predstavnici malih dioničara.

Naprotiv, ima tu puno negativnog ponašanja, pa čak i značajnih kršenja zakona, koja će doživjeti svoj epilog kod istražnih organa.

Na kraju Izdvojenog mišljenja rekli smo da je naš konačan stav o ponudi za kupovinu dionica Saniteksa negativan, jer iz moralnih i objektivnih razloga ne možemo dati preporuke dioničarima da oni po ponuđenoj cijeni od 9,15 KM prodaju svoje vlasničke udjele u Saniteksu.

Ja sam svjestan da u Saniteksu mora doći do radikalnog restruktuiranja, koje je teško provesti bez ukrupnjavanja vlasništva i dionica, ali nikako ne mogu podržati da se to radi na ovako radikalnu štetu preko 1500 dioničara.

Realno, Saniteks je kompanija sa još uvijek vrijednom imovinom u nekretninama, infrastrukturi i marketinškim parametrima i mislim da dionice Saniteksa vrijede realno mnogo više od cijene koja je ponuđena u tenderskoj ponudi.

Naravno, još jednom napominjem ja nemam pravo da bilo kome sugerišem ili predlažem kako će postupati sa svojim dionicama, ali mogu reći bar to da ja osobno nemam namjeru, ni pod razno, prodati svoje dionice po cijeni koja je u ponudi.

Na kraju, dioničari Saniteksa moraju znati i to da Athabasca Investment d.o.o. Tomislavgrad nije dobrovoljno raspisala ovaj tender, već je to uradila na osnovu zakonske obaveze i na osnovu pismenog naloga i rješenja koji je dobila od Komisije za vrijednosne papire, kada to nije uradila u terminu koji propisuje zakon.

Moja preporuka dioničarima Saniteksa je da ne podliježu nikakvim spinovima i agitovanju „dušebrižnika“, bez obzira ko oni bili, već da odluku donesu na osnovu vlastitog opredjeljenja i interesa, jer to je njihov kapital i oni sa njim mogu postupati onako kako oni smatraju da je za njih najbolje.

Ako će šta pomoći o ovome mogu reći ovoliko koliko sam rekao, a ja vjerujem u perspektivu i budućnost Saniteksa, ako se sa njim bude upravljalo na ozbiljan način.

Kompletno izdvojeno mišljenje možete vidjeti OVDJE.

ZADNJE VIJESTI IZ Velika Kladuša

Nastavljanjem korištenja našeg portala, slažete se sa korištenjem kolačića. više informacija

Postavke kolačića za ovu web stranicu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo surfanja. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu bez promjene postavki kolačića ili kliknete na "Prihvati" ispod onda su pristali na ovo.

Zatvori